Aegna kivilabürindile tuli lisa

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aegna kivilabürint.
Aegna kivilabürint. Foto: Hugo Udusaar.

Reedest laupäevani olid Agu EMS OÜ arheoloogid taaskord Aegna labürindil ametis, põhjuseks ligi poolsada uut kivi, mis saare elanikud arheoloogide palvel lisakaevete käigus leidsid.

Leitud kivid pildistati ja fikseeriti ülesjoonistamise teel labürindile paigaldatud ruudustiku abil, vahendas aegna.ee.

Märgitud kivid lisatakse 16.-18. septembril fikseeritud labürindi skeemile, saamaks labürindi algsest kujutisest selgem ülevaade.

Arheoloogid leidsid arhiivimaterjalidest ka 1931. aasta Peeter Mey kirjutise «Troojalinnad Eestis», mis sisaldab lisaks Aegna labürindi esmakirjeldusele toona Mey poolt leitud ja joonistatud labürindi kivide skeemi. Artiklis avaldatud skeem ja arheoloogide poolt fikseeritu on toonud olulist selgust ligi 50 protsendi ulatuses säilinud labürindi keerukas skeemis.

Arheoloogide töö käigus langetati ka esimesed, labürindil Anija metskonna mahavõtmiseks märgistatud puud. Alal kasvanud mändide juured on kahjustanud ja kahjustaks edaspidigi labürinti.

Käesoleva aasta alguseni hävinuks peetud labürindi taasleidnud saare elanikud loodavad likvideerida labürindi alal olevad ülejäänud männid maapinnatasaselt selle kuu lõpuks. Selleks ajaks plaanivad lõpetada ka arheoloogid oma töö, mille tulemusena valmib Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti tellitud Aegna labürindi üksikasjalik aruanne.

Sõltuvalt kultuuriväärtuste ameti lõppotsusest, sooviksid püsielanikud pühenduda juba novembris ja detsembris labürindi taastamisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles