ETV: Raplamaal avati renoveeritud Konuvere sild

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konuvere sild.
Konuvere sild. Foto: maanteeamet

Raplamaal taasavati 1861. aastal valminud Konuvere kivisild, mis on omalaadsete seas pikim ja kauneim.

Maanteeamet kulutas riikliku kaitse all oleva arhitektuuripärli restaureerimiseks 37,5 miljonit krooni, vahendas ETV24 «Aktuaalset kaamerat».

Taasavatud Konuvere kivisild pole enam mõeldud ei hobu- ega muudele veokitele, nagu see oli peaaegu 150 aastat tagasi. Küll aga võib silda imetleda eemalt või seal jalutada. Konuvere kivisillast on saanud mälestusmärk insenerimõttele.

«Konuvere sild on 110 meetrit pikk massiivne paekivist võlvsild,» rääkis maanteemuuseumi teadur Mairo Rääsk. «Oma tüübilt kuulub ta Eesti vanimate sedalaadi säilinud sildade hulka. Kuigi valmimisaasta 1861 on selle sillatüübi jaoks võrdlemisi hiline, on ta oma gabariitidelt-mõõtmetelt selles vallas silmapaistvaim näide.»

Kuigi Konuvere kivikivisilla restaureerimiseks kulus suur hulk riigi raha, läks see maanteeameti peadirektori Riho Sõrmuse hinnangul igati asja ette.

«Oli tegemist kahe võimaliku lahendusega: esimene lahendus oli, et me oleks lihtsalt edasi vaadanud, mismoodi see sild laguneb. Ja siin oli juttu sellest, mismoodi tal 2004. aasta alguses juba üks osa võlvist sisse kukkus siia alla jõkke,» ütles Sõrmus. «Samal ajal on tegemist ka muinsuskaitseobjektiga. Neid üksikuid rariteete, mis Eesti riigis on, tuleb säilitada lihtsalt sellepärast, et nad on seda väärt.»

Eesti Maanteemuuseumi hinnangul on Konuvere kivisillal potentsiaali saada populaarseks turismiobjektiks, sest kogu Euroopas kasvab huvi vanade insenertehniliste rajatiste vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles