Jänes: muinsuskaitsjad saavad juurde kolm töötajat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Laine Jänes.
Kultuuriminister Laine Jänes. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kultuuriminister Laine Jänes tunnistas, et pole muinsuskaitsele etteheiteid tegeva riigikontrolli auditiga kursis, kuid lubas ametile tulevaks aastaks raha kolme uue ametniku palkamiseks.

Riigikontrolli etteheidetele, miks kultuuriministeeriumi allasutus muinsuskaitseamet ei suuda mälestiste omanikele kaitsekohustuse teatisi välja saata või registrisse kantud mälestisi inspekteerimas käia, vastatakse, et pole inimesi, pole raha. Kultuuriminister Laine Jänes, kas riik plaanib muinsuskaitseametit selles osas aidata?

Järgmisel aastal suureneb muinsuskaitseameti koosseis kolme inimese võrra.

Lisanduvad ametnikud hakkavad tegelema muinsuskaitse eritingimuste väljatöötamisega. Seni on seda teinud muinsuskaitseobjektide omanikud ise, kuid ma ei pea seda kuigi õigeks, et muinsuskaitse saab praegu nende esitatud tingimusi lihtsalt kas kinnitada või mitte.

Riigikontrolli viidatud nõrkusi on arvestatud ja personali küsimus saab lahenduse.

Palju siis muinsuskaitseamet tuleval aastal raha juurde saab?

4,3 miljonit krooni, mille hulka kuuluvad ka need kolm lisanduvat töökohta. (Tänavu oli muinsuskaitseameti eelarve ligi 59 miljonit krooni – toim.)

Kas olete päri, et inimesed kuritarvitavad muinsuskaitseobjekte seepärast, et amet ise ei suuda ajalooväärtusel piisavalt tõhusalt silma peal hoida?

Kui üldiselt rääkida, siis eks liialeminekuid ole mõlemalt poolt: nii omanike-taastajate kui ametnike poolt. Tarvis on kompromisse.

Muinsuskaitse peab samas kindlasti sobituma ka tänapäevaga, sest ega me ei saa alati olla mitme sajandi taguses ajaloos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles