Neli majandusmeest pürib riigipanga juhiks

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pank.
Eesti Pank. Foto: Ergo Kuld/Postimees

President Ilves peab varsti koostama riigiametnike tippmeeskonna, teiste hulgas tuleb leida Eesti Pangale nõukogu esimees. Poliitikute arvates sobiks riigipanga juhiks Jaan Männik või Enn Listra.

President Toomas Hendrik Ilves esitab lähiajal riigikogule ettepaneku kinnitada ametisse Eesti Panga nõukogu esimees, õiguskantsler ja riigikontrolör. Et riigikogu ees oma kandidaatidega mitte põruda, konsulteerib president neis küsimustes ka erakondadega.

Siiani on vaid Reformierakond presidendile aimu andnud, kelle kandidatuuri nemad toetaks. Erakonna fraktsioon kohtus üleeile hommikul majandusteadlase Andres Arrakuga, kes on keskpanga praeguse nõukogu esimehe Mart Sõrgi kõrval partei teine kandidaat sellele kohale.

Oravapartei silmis on Arraku trumbiks konservatiivne lähenemine eelarvepoliitikale. «Olukorras, kus majanduse käekäigu osas paanika õhutamine tundub olevat popp, on sümpaatne ka Andres Arraku arvamus, et Eesti Pank peaks täitma aktiivsemalt tasakaalustava infopakkuja rolli,» ütles fraktsiooni esimees Keit Pentus.

Riigipank vajab muutusi

Postimehe andmetel räägitakse aga poliitkoridorides järjest kõvema häälega endise Eesti Telekomi juhi Jaan Männiku ja Tallinna Tehnikaülikooli majandusteaduskonna dekaani Enn Listra sobivusest riigipanga juhi kohale. Ka leiavad poliitikud omavahelistes vestlustes, et senine juht tuleks välja vahetada ja pangajuhtimisse värsket verd tuua.

Listra viibis eile koolitusel ning teda ei õnnestunud tabada, Männik aga ei soovinud sel teemal rääkida. «Olen iseloomult inimene, kes väga hea meelega räägib,» alustas Männik. «Tegin seda Telekomi juhina ja presidendikandidaadina, aga praegu ma seda teemat kommenteerida ei tahaks.»

Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) pole küsimust arutanud. «Kuna president hakkab koostama n-ö oma meeskonda, siis leiame, et praegu peaks kandidaatide leidmise initsiatiiv presidendilt tulema,» ütles IRLi peasekretär Margus Tsahkna.

Arrak räägiks rohkem

Riigikogus opositsioonis oleva Keskerakonna fraktsioonis on Eesti Panga nõukogu esimehe kandidaatide üle küll arutatud, kuid oma kandidaate erakond vähemalt praegu üles seada ei kavatse.

Andres Arrak aga ütles üleeile Äripäevale, et Eesti Pank on küll seni head tööd teinud, kuid on viimasel ajal oma väljaütlemistes liiga tagasihoidlik.

«[Eesti] Panga suu on kinni olnud. Kui mina peaksin panga nõukogu esimeheks saama, tahan ma olla just see suu, kes eesti rahvale asjad selgeks teeb,» lubas ta.

Eesti Panga võimalikud juhid

Enn Listra

• Praegu töötab Tallinna Tehnikaülikooli majandusteaduskonna dekaanina.

• Eesti Panga nõukogu liige; TTÜ majandusteaduskonna majandusuuringute teaduskeskuse nõukogu liige; COPE direktorite nõukogu liige, BMDA nõukogu liige, EIBA nõukogu rahvuslik esindaja; Eesti Majandusteaduse Seltsi president; TTÜ rahvamajanduse instituudi nõukogu liige.

• Ei kuulu ühtegi erakonda.

Jaan Männik

• Praegu ASi Estonian Air nõukogu liige.

• Töötanud 18 aastat Eesti Telekomis, selle aasta 22. mail lahkus Telekomi juhatuse esimehe kohalt. Kandideeris läinud sügisel Eesti presidendiks; 2007. aasta suvest ASi Estonian Air nõukogu liige.

• Ei kuulu ühtegi erakonda.

Mart Sõrg

• Praegu töötab Eesti Panga nõukogu esimehena.

• Tartu Ülikooli majandusteaduskonna, rahanduse ja panganduse korraline professor.

• Rahvusvahelise finantsprofessorite assotsiatsiooni liige; Akadeemilise Majandusteaduse Seltsi, TTÜ rahvamajanduse instituudi nõukogu, Eesti Majandusteaduse Seltsi liige, Akadeemilise Ühistegevuse Seltsi juhatuse liige.

• Ei kuulu ühtegi erakonda.

Andres Arrak

• Praegu töötab Mainori Kõrgkooli ärijuhtimise instituudi direktori ja majandusteooria lektorina. Lõpetanud Tartu Ülikoolis õigusteaduskonna ja magistrikraadiga majandusteaduskonna; töötas Tartu Ülikoolis majandusteooria õppejõuna aastani 1998; aastatel 1989–2000 Arendus- ja Teenidusfirma ERIC OÜ direktor; 1999–2006 majandusteooria õppetooli juhataja Audentese Ülikoolis.

• Ei kuulu ühtegi erakonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles