Pentus koputab uksele, Laar pakub kohvi, Savisaar jagab kartuleid

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar baarileti taga omanimelises kohvikus, mis Tallinnas valimiste eel avati.
Mart Laar baarileti taga omanimelises kohvikus, mis Tallinnas valimiste eel avati. Foto: Priit Simson

Valimiste eelne aeg on toonud pealinlaste ellu haruldusi - riigikogu aseesimees koputab õhtuti lasnamäelaste korteriustele, endine peaminister serveerib kesklinnas kohvi ning linnapea jagab kartulit ja küttepuid.

Reformierakonna linnapeakandidaat Pentus alustas Lasnamäe koduvisiite kaks nädalat tagasi ning riigikogu aseesimehe ametit pidava noore naise sõnul kolistab ta mööda Lasnamäe trepikodasid pea igal tööpäeva õhtul umbes paar tundi kella 18-20. Sõltuvalt lasnamäelaste lobisemishimust jõuab Pentus koos oma abilisega ühel õhtul läbi käia kuni paarkümmend korterit.

«On olnud ka üksikuid juhtumeid, kus vestlus on kujunenud tunniajaliseks,» lausus Pentus. «Tavaliselt on inimesed väga üllatunud. Eestlased on tagasihoidlikumad, venekeelsete inimestega jätkub juttu kauemaks.»

Tema sõnul küsivad inimesed väga erinevaid asju, kuid kõige rohkem tuntakse huvi reformipartei küttearvete vähendamise programmi ning erinevate korteriühistute probleemide kohta. Pentus ütles, et paneelmajade trepikodadesse sissesaamisel tal probleeme ette tulnud pole

«Läheme sellisel ajal, mil inimesed tulevad töölt ja tavaliselt valin trepikoja, kus inimene ukse ees räägib juttu või hakkab sisenema trepikotta,» sõnas ta. «Tutvustan ennast ja erakonna programmi olulisimaid asju ja ideid, annan meie infovoldiku ja siis palun, et kas ta on nõus meid sisse laskma. Siiamaani on alati ka lastud.»

Pentuse sõnul ei suhtu inimesed tema käikudesse vaenulikult ning pigem on inimesed tänulikud. «Sellist kontakti, mis ukse taha minnes saad, mujal ei saa,» lisas ta. «Soovitaks ka teistel poliitikutel sama teha.»

Vahetu suhtlemise õigsuses on veendnud ka Kaarli puiestee ääres kohviku avanud endine peaminister ning Isamaa ja Res Publica Liidu linnapeakandidaat Mart Laar, kes külalistele ka ise kohvi serveerib. «Siiamaani on kohviku kogemus olnud väga emotsiooniderohke ja äärmiselt vahva,» lausus ta. «Olen seadnud siia oma töökoha sisse, kogu minu kontor ja meeskond on siin.»

Päevas käib Laari sõnul kohvikust läbi kaugelt üle saja inimese. «Huvitav on see, et palju käib inimesi, kes endi sõnul ei ole poliitikast huvitatud, samuti on palju noori,» lisas ta. «Nende huvi on eelkõige see, et mis saab Eestist, mis saab Tallinnast.»

Kõige võimsamalt on avalikkuses kindlasti esil linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar. Ehkki küttepuude ja kartulite jagamine linna raha eest pole otseselt Keskerakonna kampaania, muutuvad valitseva linnapea otsused, mis annavad kellelegi midagi tasuta, kasvõi tahtmatult valimiskampaania osaks.

Küll aga on Keskerakonna valimiskampaania lahutamatuks osaks reisisaatjad ja trammipesijad ehk sotsiaalsed töökohad, mida keskerakondlik linnavõim on usinalt maksumaksjate raha eest loonud. Loomulikult kasutab Savisaar maksimaalselt ära ka ametis oleva linnapea eelised ning avab pea igapäevaselt midagi - sel nädalal näiteks kainestusmaja, supiköögi, Solarise kultuurikeskuse, Nõmme turuhoone ja Tondi pargi.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimehe ja linnapeakandidaadi Jüri Pihli sõnul on valijatega otse suhtlemine tähtis. «Meie ei ole küll kohvikut avanud, kuid ka ise käin iga päev erinevatel üritustel, et kohtuda valijatega ja rääkida nendega,» lausus ta. «Viimati kohtusin näiteks rahvusraamatukogus pensionäridega.»

«Vahetu kohtumine on tähtis, saad ikkagi teada, mida inimesed mõtlevad ja inimesed näevad, et neist hoolitakse,» lisas Pihl. «Ma kindlasti ei alahinda selliste kohtumiste tähtsust.»

Roheliste ja Rahvaliidu ühisnimekirja linnapeakandidaat Marek Strandberg lausus, et ka tema erakond korraldab raamatukogudes erinevad kohtumisi ja koosolekuid, kuid samas kahtles, kuivõrd ukselt uksele käimine või kohvi pakkumine suudab tegelikult valimistulemust mõjutada.

Tema sõnul on roheliste lootus, et tark valija suudaks parteide pakutavat analüüsida ning, et nende välja käidud demokraatia laiendamise idee veenab inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles