Tummfilm tuleb koos heliliste elamustega

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Täna ja homme saab Athena keskuses vaadata 82 aastat tagasi esilinastunud tummfilmi «Metropolis», mille saateks mängib klaverit saksa helilooja ja pianist Harry Kulzer.


Filmi näitamist toetab Tartu Saksa Kultuuri Instituut, mille juhataja Malle Ploovitsi sõnul on «Metropolise» praegune esitamine Tartus sobilik just seetõttu, et see langeb saksa ühtsuse päeva (3. oktoober) ja Berliini müüri langemise (9. november) 20. aastapäeva vahele.



Elu peegelpilt


«Saksa režissööri Fritz Langi tummfilm «Metropolis» esilinastus 1927. aastal, kuid ka nüüd saame öelda, et see film on elu peegelpilt,» teatas ta. «2001. aastal kanti «Metropolis» esimese filmina UNESCO maailma kultuuripärandi nimistusse.»



«Metropolis» on igavikuline lugu, mis on täis armastust ja kirge, suuri tundeid ning vägivalda.



Hullud professorid unistavad, et nende loodud tehisinimesed suudavad maailma muuta. Ekraanil on muu hulgas nõidade põletamine ja metamorfoosid.



Näha saab ka filmi tegemise aegset ettekujutust tulevikulinnast, mis osutub praegusel vaatamisel prohvetlikuks.



Helilooja ja pianist


Kõigesse ekraanil toimuvasse elab kinopubliku ees kaasa helilooja Harry Kulzer ja annab oma elamustest kuulda klaveril.



Kõrgema muusikalise haridusega Kulzer on tema enda veebisaidi andmetel sündinud Münchenis 1959. Lisaks klaverile mängib ta teisi klahvpille, samuti kitarri, akordionit ja löökpille. Aastast 1979 on ta vabakutseline helilooja, produtsent ja muusik.



Improvisatsioonilise lisandiga heliteose «Metropolis. Live» kõrval on ta loonud rohkesti muud muusikat teatrilavastustele, filmidele ja televisioonile.



Filmiseanss kahes osas


• 8. ja 9. oktoobril linastub


Athena keskuses 1927.


aasta tummfilm «Metro-


polis».


• Klaveril saksa helilooja ja


pianist Harry Kulzer (pildil).


• Athena näitab 90-minutilist


filmi kahes osas, vaheajal


avatud kohvik.


• Seansid algavad kell 19.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles