Staarpoliitik Margus Leivo lahkub Rahvaliidust

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Rahvaliidu tuntumaid mehi Margus Leivo tunneb enda sõnul rõõmu, kui päeva lõpul on tehtud tööst midagi ette näidata, ja jätab praegu poliitikuelu selja taha.
Üks Rahvaliidu tuntumaid mehi Margus Leivo tunneb enda sõnul rõõmu, kui päeva lõpul on tehtud tööst midagi ette näidata, ja jätab praegu poliitikuelu selja taha. Foto: Peeter Langovits

Üks Rahvaliidu silmapaistvamaid liikmeid, endine siseminister Margus Leivo on saatnud Rahvaliidu kontori poole teele tähitud kirja sooviga arvata ta senisest koduerakonnast välja.

Kiri läks teele läinud nädalal. Leivo, kes Rahvaliidule suhteliselt ebaõnnestunud viimastel riigikogu valimistel parlamendis kuue liikmega esindatud fraktsiooni ei pääsenud, töötab praegu Tallinna Tehnikaülikoolis haldusdirektorina.

Leivo tõdes, et ühe lihtliikme lahkumine ei peaks erakonnas probleeme põhjustama. «Kuulun oma iseloomult väljaütlejate hulka ja poliitikas püsimiseks ei ole see kõige parem iseloomuomadus,» põhjendas Leivo oma otsust.

Peavad põhjuseks tööd

Kauaaegne poliitik tunnistas, et teeb praegu tööd, kus õhtul on alati midagi ette näidata, ja ta on sellega väga rahul.

«Poliitika on pidev valikute tegemine halbade ja väga halbade otsuste vahel,» nentis Leivo ja tunnistas, et poliitikas olemine on teda kõvasti õpetanud ja näidanud ka elu selliseid tahke, mille teadmiseks või millest õigesti arusaamiseks ei piisa kõrvaltvaatamisest.

«Kui haldusreformist räägitakse pea iga päev, siis poliitiline korrastumine on meil veel ees, sest jõud on killustatud nii paremal kui vasakul tiival,» leidis Leivo ja lisas, et ka tsentri märk on meil nihutatud vasakule. Ühegi parteiga Leivo praegu liituda ei kavatse.

Rahvaliidu esimees Jaanus Marrandi tõdes, et pole avaldust näinud, kuid on Leivo lahkumissoovist kuulnud. «Eks nii suure poliitilise kogemusega asjalikku tegelast oleks igale erakonnale tarvis,» tõdes Marrandi, et Leivo väljaastumine ei ole kuidagi rõõmustav uudis.

Samas tõdes ta, et erakonnast väljaastumine on iga inimese väga personaalne otsus ja Marrandi hinnangul on see pigem Leivo praegusest töökohast tulenev, mitte ideoloogiline otsus.

Rahvaliidu peasekretär Kajar Lember nentis, et Rahvaliit pole kindlasti erakond, kus inimesi väevõimuga kinni hoitakse, ja avaldus sahtlisse ei jää.

«Margus Leivo on üks meie endistest ministritest ning rahvale kindlasti väga tuntud nimi,» tunnistas Lember Leivo tähtsust erakonnale. «Samas ei ole Rahvaliit kunagi olnud ühe- või kahemehepartei ning tema lahkumise järel ei tohiks olla kartust suurema lahkumislaine ees.»

On ka liitujaid

Ka Lember ei pidanud Leivo lahkumise põhjuseks ideoloogilist vastuolu erakonnaga, vaid pigem tema praegust tööd.

«Leivo töötab avalikus sektoris, kõrgkoolis kõrge koha peal ja tema taandumine erakonnatööst on mõistetav,» ütles Lember ja tunnistas, et Leivo pole viimasel ajal aktiivses parteipoliitikas enam osalenud.

Rahvaliidu teabejuhi Manuela Pihlapi sõnul on neil viimastel kuudel mõned inimesed erakonnast lahkunud, kuid samas on inimesi ka juurde tulnud.

Rahvaliidul seisab detsembri alguses ees kongress, kus valitakse taas esimeest. Marrandi on üheks kandidaadiks. «Praegu pole kuulnud, et keegi veel kandideeriks, kuid samas saab kandidaate ka kongressil üles seada,» tõdes Marrandi.

Margus Leivo

• 2003–2005 siseminister

• 2002 detsember – astus Rahvaliidu liikmeks

• 1999–2002 teede- ja sideministeeriumi kantsler

• 1993–1999 majandusministeeriumi kantsler

• 1990–1993 Põlva maavanem

• 1987–1990 Põlva KEKi juhatuse esimees

• 1985–1987 Eesti Kolhoosiehituse Tootmisvalitsuse juhataja asetäitja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles