Uus Maa: enne müüki tõsta kinnisvara väärtust

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilusa piirdeaiaga maja Tartus.
Ilusa piirdeaiaga maja Tartus. Foto: Tartu linnavalitsus

Kui tekib soov müüa kinnisvara, on väga oluline teha kindlaks oma korteri või maja plussid ja miinused, rõhutada tugevaid külgi ja korrigeerida nõrkusi - või näidata neid uues valguses.

Uus Maa Kinnisvarabüroo konsultant Emanuil Uhal toob näiteks esimesel korrusel asuva korteri, mida turvalisese kaalutlustel tihti välditakse.

«Sellise korteri omanikuna võib pigem rõhutada, et omaniku enda ligipääs korterile on palju hõlpsam ning et uute pakettakende puhul võõrad nende kaudu kergesti sisse ei pääse.»

Mida rohkem tunnete oma kinnisvara positiivseid ja negatiivseid külgi, seda kergem on teil apelleerida kinnisvara hinda tõstvate omadustega, usub Uhal.

Kuna pakkumine on suur ja müüa on raske, siis on äärmiselt tähtis teha enne müüki vastavad ettevalmistused - mille paljud kahjuks unustavad.

Järgnevad Uhali soovitused, mida kinnisvara omanik saaks ise ära teha, et oma kinnisvara väärtust tõsta või vähemalt muuta see ostjate jaoks atraktiivseks.

Korteri puhul:
- Korter tuleb reklaamfotode tegemiseks puhastada ja koristada, kõrvaldada vedelevad esemed, näiteks riided, mänguasjad.
- Kui korter on pisut väsinud olekuga, siis võimaluse korral teha lihtsamaid parandusi, näiteks värvimistööd, tapeedivahetus, põrandaliistude vahetus jms.
- Omanikul peab olema kindel ülevaade igakuistest kommunaalkuludest.
- Omanik peab teadma, kes on naabrid ja kuidas töötab korteriühistu.

Hoonestamata krundi puhul:
- Vaadake üle krundi esteetiline külg, krunt peaks olema korrastatud, muru niidetud. Kui on tegemist ebatasase maalapiga, siis on soovitatav teha selle parendamiseks mullatööd.
- Võimaluse korral piirake krunt aiaga.
- Krundiga seotud dokumentatsioon peab olema korras.

Maja puhul:
- Lisaks maja krundi esteetilisele poolele tuleks korrastada ka maja välimist ja sisemist väljanägemist.
- Väga oluline on tunda maja projekti ja võimalusel seda potentsiaalsele ostjale näidata.

Lisaks peab hind kindlasti olema paigas vastavalt turu situatsioonile ja väärtusele. Kui hind ei vasta turu olukorrale on kõik eespool loetletu tühine ning head tulemust ei ole mõtet oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles