Vahur Kersna veerg: kommionu mõistatus

Vahur Kersna
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahur Kersna
Vahur Kersna Foto: Marina Puškar

Keegi ei saa aru, milleks Kruudale seda tarvis oli. Muidugi, inimesi on ju erinevaid. Üks säästab elu otsa, et surra rahanutsakaid täistopitud madratsil, teise arvates on mammona saatanast ning väärib seetõttu vaid põletamist. Mida heledama leegiga, seda parem.

Televisioonitegemine on kahtlemata rahapõletamise üks kiiremaid, efektiivsemaid ja edevamaid vorme. Eestis on oma telekanal tegijatele esialgse eufooria otsa seni aga reeglina kaasa toonud vaid halle karvu ja lontis kõrvad.

Meenutagem: Tipp TV tuksus erilise tähelepanuta poolteist aastat. Uue aja tõmbetuultes üritati teha midagi poppi ja noortepärast, keegi ei teadnud aga, mida täpselt. Uue saatjaantenni purunemine paigaldamisel andis kabelimatsu kogu Jüri Makarovi äriimpeeriumile.

TV 1. Rabedast algusest hoolimata jõudis ETVst lahkunud proffide toel programmini, mis parimatel päevadel hammustas lausa 17% eestlaste teleajast. Sõnajalgade ärimull osutus paraku seest mädaks, selle lõhkemine määris maniski mitmelgi lähedalseisjal.

Pimp TV. Rain Lõhmuse koletele-eksperiment realiseerimaks sõber Ken Saani alateadvuse tagakambrite hämaraid fantaasiaid. Läheb ajalukku eelkõige ammendamatu allikana «Ärapanija» naljadele.

EVTV ja Kanal 2 õnnestus vastavalt Viktor Siilatsil ja Ilmar Taskal üle noatera väljamaale maha müüa. Vaid nemad ise teavad, kui suure võidu või kaotusega, aga väidetavalt mõlemad enne tõsist katastroofi.

Millele loodab Kruuda? Et õnnetused juhtuvad alati teistega? Et aeg on teine ja raha sahtlis lõputult? Et ühel hetkel on Edgaril väga vaja Linna TVd?

Kui mõne äpardunud kanali puhul on räägitud rahapesust või omanike suurushullusest, siis tänasel päeval oleks need tõukejõud telekanali sünniks liiga magedad. Usume siis näiteks lootust raha teha. Kuid kelle arvelt?

Formaat ja sihtrühm on Kalev Spordil selgelt määratletud. Tõsiusklik kehakultuurikogudus tarbib muidugi truult, palju ja ehk ka amatöörliku pakendi üle nurisemata. Kugistab alla nii Bulgaaria – USA võrkpallis kui kõletühjas saalis mängitava kodumaise korvpalli. Kuid kuna tegu ei ole vist ikkagi heategevusprojektiga siis: kas meie spordisõprade huvist ja eriti arvust piisab, et ühel hetkel kanal ennast ka ära tasuma hakkaks? Mina ei tunne kedagi, kes seda usuks. Aga muidugi, ma ei tunne ka Kruudat.

Lootes parimat, usuvad paljud ilmselt sisimas elavat päevani, mil ETVst lahkudes 70 miljoni kroonise augu maha jätnud Toomas Lepp on kogu kontori mööbli laiali loopinud ja vallandanud ka viimase koristaja.

Ehk nagu ütles minu olümpiavõitjast sõber pärast esinemist jutuksolevas kanalis: «Igati kiiduväärne ettevõtmine. Aga selle firma aktsiaid ma ei ostaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles