Muusikaõpetajad: Tallinna lasteaedades vähendatakse ebaseaduslikult palkasid

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol on muusikatund lasteaias Sinilind.
Fotol on muusikatund lasteaias Sinilind. Foto: Liis Treimann

Muusikaõpetajate liidu andmetel on pealinna lasteaedade alarahastamise tõttu aedade juhatajad sunnitud seadusevastaselt muusikaõpetajate palka vähendama ja töötajaid koondama.

«Meedias avaldatud info, et Tallinna lasteaedades ei koondata kedagi ja õppetöö kvaliteet ei lange, ei pea paika,» märkis Eesti muusikaõpetajate liit ning Tallinna lasteaedade muusikaõpetuse sektsioon oma kirjas haridus- ja teadusminister Tõnis Lukasele ning Tallinna linnavalitsusele.

«Värske küsitluse põhjal (läbi viidid 53 Tallinna lasteaias) on 34 lasteaias vähendatud muusikaõpetajate palka või suurendatud nende töökoormust,» tõdeti kirjas. Liidu teatel on palka vähendatud ja koormusi suurendatud lasteaiati erinevalt, keskmiselt 30-50 protsenti.

«Paljudes asutustes, kus töötas enne kaks muusikaõpetajat, töötab nüüd üks, tehes kogu töö üksinda, saades aga tasu vaid ühe koha eest,» seisab kirjas. «See on töö- ja puhkeaja seaduse rikkumine.»

Liit märkis, et paljud õpetajad olid suvel ja on praegugi palgata puhkusel. «Juba on mitmetes lasteaedades kindel plaan muusikaõpetaja koht uueks aastaks hoopis kaotada,» märgitakse kirjas. «See kõik on vastuolus seadusega.»

Liidu teatel nõuab kehtiv haridusministri määrus, et lasteaias oleks iga kahe rühma kohta 0,25 muusikaõpetaja ja liikumisõpetaja ametikohta ning neid kohti võivad täita vaid eriharidusega õpetajad. Liit soovib pöördumises, et linn tagaks lasteaedade normaalse rahastamise ja viiks seeläbi seadusega vastavusse muusikaõpetaja töökoormuse.

Liidu hinnangul võib vastasel korral muusikaõpetus Tallinna lasteaedades kaduda. Pöördumisele on alla kirjutanud ka Eesti muusika- ja teatriakadeemia rektor Peep Lassmann ning G. Otsa nimelise Tallinna muusikakooli direktor ja Eesti kooriühingu esimees Aarne Saluveer.

Haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsioonibüroo konsultant Asso Ladva kinnitas, et kehtiv määrus näeb ette kahe rühma kohta vähemalt veerandkoormusega muusikaõpetaja ja liikumisõpetaja ametikoha loomist ning selle vastu ükski lasteaia omanik ehk antud juhul Tallinna linn, eksida ei tohi.

Ta lisas, et vaid rühmaõpetaja tavakvalifikatsiooniga pedagoogid muusikaõpetajat asendada ei saa. Ladva ütles, et ministeerium kontrollib kindlasti kirjas toodud väiteid ning algatab vajadusel Tallinna lasteaedades vastava järelevalve.

Tallinna abilinnapea Kaia Jäppinen lausus, et linna haridusamet hakkab muusikaõpetajate poolt esitatud fakte kontrollima ning esialgu ei oska ta liidu kirja osas täpsemat seisukohta anda. Tema sõnul pole lasteaedade rahastamist sellisel määral vähendatud, et see nõuaks õpetajate koondamist.

«Kui seda tehtud on, siis on käitutud väga vastutustundetult,» lisas abilinnapea. Jäppinen ütles, et lasteadade rahastamine on vähenenud tänavu ühe protsendi võrra ning koomale on tõmmatud eelkõige majandamiskulusid.

Linnas opositsioonis olev Reformierakond on keskerakondlikku linnavalitsust korduvalt rünnanud lasteaedadelt raha äravõtmise eest. Tänavu juulis saatis linna haridusamet lasteaedadele käskkirja, mille järgi lasteaedade rahastamine kahaneks tuleval aastal 25 protsenti.

Erinevad pealinna lasteaiad on juba koondanud abitöötajaid ning lastevanematelt küsitakse üha usinamalt abi näiteks joonistusvahendite saamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles