Riik ähvardab Rõngut hiidkärpega

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeeriumi hinnangul rikkus Rõngu vald koolimaja renoveerimisel seadust.
Rahandusministeeriumi hinnangul rikkus Rõngu vald koolimaja renoveerimisel seadust. Foto: Sille Annuk

Rahandusministeerium kavatseb lüüa Rõngu valla järgmise aasta eelarvesse umbes 4,5 miljoni krooni suuruse augu, sest ministeeriumi arvates rikkus vald Rõngu koolimaja erafirmale andes seadust.


Tänavu 16. juulil sõlmis Rõngu vallavalitsus aktsiaseltsiga KR Priit üürilepingu, hoonestusõiguse lepingu ning nendega seonduvad lepingud, millega firma võttis kohustuse remontida Rõngu keskkool ja rajada koolihoone juurdeehitis.



Remondi lõppedes jääb KR Priit vähemalt viieks aastaks koolimaja peremeheks ning vald peab maksma firmale igal aastal ligi kolm miljonit krooni kasutusrenti. Pärast seda saab vald otsustada, kas lepingut pikendada või maksta firmale välja enam kui 25 miljoni kroonine jääk.



29. septembril läkitas rahandusministeerium Rõngu vallavalitsusele märgukirja, milles teatab kavatsusest kärpida 2010. aastaks tasandusfondist ja tulumaksust eraldamisele kuuluvaid summasid 20 protsendi võrra.



Lõpp investeeringuile


Nimelt ütleb tänavu 1. märtsil jõustunud valla- ja linnaeelarve seaduse muudatus, et omavalitsused tohivad võtta uusi kohustusi üksnes välisabi projektide omaosaluse katmiseks, sildfinantseerimiseks või olemasolevate kohustuste refinantseerimiseks. KR Priiduga sõlmitud üürileping on ministeeriumi arvates käsitletav kapitalirendi lepinguna, mistõttu lubatavate uute kohustuste hulka ei kuulu.



Rõngu valla tänavune eelarve küünib 40 miljoni kroonini. Rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste finantsjuhtimise osakonna juhataja Sulev Liivik kinnitas, et tasandusfondi ja tulumaksu arvelt kavandatava kärpe summa on umbes 4,5 miljonit krooni.



Seda on 1,2 miljoni krooni võrra rohkem, kui Rõngu vald eraldas tänavu kõigile huvialaringidele, spordiüritustele, raamatukogudele ja seltsimajadele kokku. Rohkem kui kahekordselt ületab plaanitava kärpe summa vallateede ja -tänavate hoolduse aastakulu.



Selle poolt, et tunnistada KR Priit Rõngu keskkooli remondi- ja rendikonkursi võitjaks, hääletas tänavu 30. aprillil 11 vallavolikogu liiget. Hääletamisest loobunud Hillar Hänilane tõdes, et Rõngu kohale riputatud kärpekirve langemine võtaks rõngulastel naerutuju.


«Sellega oleks välistatud igasugused investeeringud,» sedastas volinik.



Hänilase sõnul leppis ta reede hommikul Rõngu vallavolikogu esimehe Kalju Hermanniga kokku, et nad esitavad vallavalitsusele arupärimise, millele loodavad vastust ülehomsel volikogu istungil.



«Tahame teada, mida vald rahandusministeeriumile vastab,» täpsustas Hänilane. «Mina ei tea, kas ministeerium tõlgendab seadust õigesti või on siin mingi juriidiline arusaamatus. Tahaks loota, et asi lahendatakse rahulikult ja riik seda raha ei võta.»



Sulev Liiviku sõnul soovis ministeerium Rõngu vallavalitsuse vastust juba 9. oktoobriks, kuid vallavalitsuse palvel pikendas tähtaega 15. oktoobrini.



Pärast seda otsustab minister Jürgen Ligi, kas kärpekäskkiri allkirjastada või mitte.



Vallavanem ei selgita


Rõngu vallavanem Aivar Kuuskvere ütles, et ei kommenteeri rahandusministeeriumi märgukirja enne 19. oktoobrit, kui kohalikud valimised on möödas.



«Mul on kõige kahjum see, et mul läks praegu elekter ka siin ära ja meil on vaja sellega õiendada ja tegeleda, muidu võib väike õnnetus juhtuda,» tüüris ta telefonivestluse kiire lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles