Hiina kohus mõistis surma kuus «mässuõhutajat»

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juulikuised rahutused Xinjiangis.
Juulikuised rahutused Xinjiangis. Foto: Reuters / Scanpix

Hiina kohus mõistis surma kuus isikut, kellele määrati karistus juulis Xinjiangi piirkonnas puhkenud ja ligi 200 inimelu nõudnud rahutuste korraldamises.


Hiina uudisteagentuuri Xinhua teatel mõistis Xinjiangi pealinna Ürümqi kohus ühele süüalusele ka eluaegse vanglakaristuse, vahendas BBC News.

Rahutu Xinjiang on koduks iseseisva islamiriigi moodustamist taotlevatele turgi keelterühma kuuluvatele uiguuri võitlejatele, keda Hiina Rahvavabariigi keskvõim süüdistab koostöös terrorivõrgustikuga Al-Qaeda.

Puna-Hiina kommunistliku partei hinnangul kujutavad uiguuri separatistid pidevat ohtu riigi julgeolekule, mistõttu on piirkond võetud tugeva kontrolli alla. Uiguuride sõnul on keskvalitsuse poliitika eesmärk islamiusuliste kultuuri ja rahvustunde allasurumine.

Juulis piirkonnas puhkenud kokkupõrked islamiusuliste uiguuride ja Hiina põlisrahvuse esindajate hanide vahel nõudsid ligi 200 inimelu, kellest enamus olid võimude kinnitusel hanid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles