Suri kirjanik Jaan Kross

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Kross
Jaan Kross Foto: Raigo Pajula

Täna suri 87 aasta vanuselt eesti kirjanduse grand old man  Jaan Kross.

Jaan Kross sündis 19. veebruaril 1920. aastal Tallinnas.

Gümnaasiumihariduse omandas ta Westholmi gümnaasiumis. 1944. aastal lõpetas ta Tartu Ülikooli õigusteaduskonna, aastatel 1944-1946 töötas ta Tartu Riikliku Ülikooli õppejõuna. Aastatel 1946-1954 viibis ta Komi ANSVs vangilaagris ja Krasnojarski krais asumisel.

Jaan Krossi on nimetatud eesti kirjanduse vanaisaks. Tema sulest on ilmunud ajaloolisi novelle ja ajalooainelisi romaane, luulet, kriitikat ja tõlkeid.

Paljude eestlaste kodusest raamaturiiulist leiab selliseid Krossi teoseid nagu «Kolme katku vahel», «Keisri hull», «Vastutuulelaev», «Wikmani poisid», «Tahtamaa», mälestusteraamat «Kallid kaasteelised» jpm.

Tema teoseid on tõlgitud veerandsajasse keelde. Kross esitati mitmel aastal Nobeli kirjanduspreemia kandidaadiks.

Ta pälvis elu jooksul neli Friedebert Tuglase novelliauhinda, 1996. aastal autasustati teda Riigivapi teenetemärgi I klassi ordeniga. Mullu pälvis Kross Eesti Vabariigi kultuuripreemia elutöö eest.

Aastatel 1992-1993 oli Kross riigikogu liige.

Jaan Kross oli abielus luuletaja ja lastekirjaniku Ellen Niiduga. 

Allikad: Eesti Entsüklopeedia, Eesti kirjanike leksikon, ajakirjandus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles