Savisaar rahustas lasteaedade juhatajaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar. Foto: Liis Treimann

Linnapea Edgar Savisaar kohtus täna Õpetajate Majas Tallinna lasteaedade juhatajatega, öeldes, et linnavalitsus soovib tagada siiani hästi töötava süsteemi jätkusuutlikkuse ning peab selle nimel oluliseks jätkata 2010. aastal alushariduse valdkonna rahastamist 2009. aasta tasemel - andmata seejuures sõnaselget lubadust seda ka teha.

Linnapea märkis kohtumisel, et linna rahalist olukorda mõjutavad järgmisel eelarveaastal samad tegurid, mis avaldavad mõju kogu riigile. Majandussurutis mõjutab nii tööhõivet, linnaelanike tulusid kui ka linna maksu- ja kulubaasi, vahendas Raepress.

«On selge, et keskvalitsuse tasandil juba tehtud ja tehtavad otsustused ning tegemata jätmised on juba avaldanud ning avaldavad jätkuvalt olulist mõju linna finantsstabiilsusele. Lisaks sõltub linnaeelarve otseselt ja suures ulatuses riigipoolsest rahastamisest, mis aga ei ole tänaseks veel lõpuni teada,» sõnas Savisaar.

Linnapea sõnul on järgmise aasta eelarve koostamine väga keeruline. «Tingimustes, kus eelarve tulud on vähenenud, on lasteaedade rahastamine 2009. aasta tasemel raske ülesanne, sest lasteaedade osa moodustab 10 protsenti Tallinna linna kogueelarvest,» tõi ta välja.

Savisaar lisas, et täna on linna 2010. aasta eelarve koostamine alles algusjärgus. Linnakantselei finantsteenistus on koostamas eelarve koondprojekti vastavalt allasutuste poolt esitatud taotlustele.

«Tavapäraselt algab eelarve arutelu linnavalitsuses oktoobri teises pooles ja otsused erinevate linna tegevusvaldkondade rahastamise kohta selguvad alles linnavolikogule edastatava eelarve eelnõus. Linnavalitsus teeb kõik selleks, et tagada kvaliteetne alusharidus Tallinna lasteaedades ja finantseerida Tallinna laste alusharidust teistes omavalitsustes,» kinnitas linnapea.

Juhatajatel taas lootus

Kohtumisel osalenud Linnupesa lasteaia juhataja Karin Saar ütles, et juhatajatel linnapeale küsimusi polnudki, taheti vaid kuulda seda, mis tuleva aasta eelarvest saab. «Sellele saime ka vastuse, et linn püüab igal juhul eelarvet tänavusel tasemel hoida - seda aga väikese klausliga, et kui riigi poolt üllatusi ei tule,» märkis Saar.

Tema sõnul jäid juhatajad selle jutuga põhimõtteliselt rahule, sest praegu olid nad pidanud tänavusest väiksema rahaga eelarveprojektid esitama. «Loodame, et eelarves siis vaadatakse ikkagi tänavust eelarvet, sest omast rumalusest tegin nüüd küll väiksema taotluse, nagu nõuti,» lisas Saar.

Haridus ja lasteaiad prioriteet

Linnapea lisas oma sõnavõtus veel, et vaatamata keerulistele aegadele olnud haridusvaldkond ja lasteaiad tänase linnavalitsuse viimase nelja aasta prioriteet.

Näiteks tõi ta edukalt käivitunud programmi «Lasteaiakoht igale lapsele», mille raames on nelja viimase aasta jooksul loodud üle 3500 lasteaiakoha, ka suutis Tallinn tänavu säilitada õpetajate 4-protsendise palgatõusu.

Savisaare kinnitusel on Tallinna linna investeeringud koolieelsetele lasteasutustele on viimastel aastatel oluliselt suurenenud. «Kui võrrelda varasemate perioodidega, siis aastatel 2002 - 2005 oli lasteaedade investeeringute maht 142 miljonit krooni, aastatel 2006 - 2009 on linnapoolsed investeeringud kasvanud 405 miljoni kroonini - kasv on olnud ligi kolmekordne.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles