Sõidujänesed on mupo töötajaid ründama hakanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See noorjänes silkas täna hommikul Koplis Volta trammipeatuse lähedal mupo kontrolöride juurest minema ning näitas neile veel keskmist sõrmegi. Eakad kontrolörid teda kinni nabida ei jõudnud.
See noorjänes silkas täna hommikul Koplis Volta trammipeatuse lähedal mupo kontrolöride juurest minema ning näitas neile veel keskmist sõrmegi. Eakad kontrolörid teda kinni nabida ei jõudnud. Foto: Postimees.ee

Viimase kuu aja jooksul on hakanud sagenema juhtumid, kui bussis, trammis või trollis piletita sõitja lööb teda kontrollivat munitsipaalpolitseinikku või avaldab muul viisil füüsilist vastupanu.


Tallinna munitsipaalpolitsei ameti juhataja Kaimo Järvik mainis, et igast kümnest jooksu pistvast sõidujänesest saavad piletikontrolörid tavaliselt kaheksa kätte. Mõni pääseb siiski ka plehku.

Järvik lükkas ümber väite, nagu oleks enamik munitsipaalpolitseinikke pensionieelikud, kes ei jõua noortele meestele või naistele järele joosta. Ta kinnitas, et enamik mupo piletikontrolöre on keskeas või nooremad inimesed.

«Kurb tendents viimasel ajal on rünnete sagenemine meie kontrollijate vastu,» ütles Järvik. «Tekitatakse kehavigastusi, mistõttu inimesed peavad võtma haiguslehe. Iga nädal on vähemalt üks niisugune juhtum.»

Ta selgitas, et rünne toimub tavaliselt siis, kui ühissõiduk peatub ning piletikontrolörid sisenevad sõidukisse. Nii kui uks lahti läheb, lööb põgeneda üritav inimene mupo töötajale rusikaga näkku. Enamiku niisuguseid vägivallatsejaid on munitsipaalpolitseinikud siiski kätte saanud.

Järviku sõnul on kõige kahetsusväärsem see, et noored mehed on rusikaga näkku löönud isegi naiskontrolöre. Kõigi kinnipeetud huligaanide suhtes on algatatud kriminaalmenetlus kehavigastuse tekitamise paragrahvi alusel.

Järviku väitel on niisuguseid juhtumeid kõige rohkem ette tulnud Põhja-Tallinnas, viimasel ajal aga ka Lasnamäel ja kesklinnas. Paljud piletita sõitjad on kontrolöridele juba nägupidi tuttavad. Kui mõni neist pääsebki jooksu, siis mõnel teisel korral saadakse ta ikkagi kätte.

Mupo on isegi hakanud oma töötajatele enesekaitset õpetama, et piletikontrolörid oskaksid end vajadusel huligaanide vastu kaitsta.

Kui inimene jääb ühissõidukis esimest korda piletita sõiduga vahele, saab ta tavaliselt 220 - 300 krooni trahvi. Suurim karistus niisuguse teo eest on 600 krooni. Kui aga sõitja hakkab mupo töötajatele vastu, määratakse talle veel lisakaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles