Sotsid esitasid laenuvõtjate riske maandava seaduseelnõu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Rumm
Hannes Rumm Foto: Postimees/Scanpix

Sotsiaaldemokraadid esitasid täna riigikogule seaduseelnõu, mis nende hinnangul välistab praeguse olukorra, kus paljud eluasemelaenu võtnud pered kaotavad oma kodu, kuid jäävad endiselt pangale pikkadeks aastateks võlgu suuri summasid.

Sotsiaaldemokraatide sõnul kannab seaduseelnõu kaks eesmärki. «Esiteks soov korrastada tulevikus meie pangandusturgu nii, et riskid eluasemelaenu võtja ja eluasemelaenu andja vahel on õiglasemalt jagatud,» sõnas sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liige Hannes Rumm eelnõu üleandmisel.

«Teiseks soovime aidata inimesi, kes on kriisi tingimustes sattunud majanduslikku olukorda, kus kohustused panga või kiirlaenufirma ees ületavad eraisiku vara ja sissetulekuid.»

Ekspertide arvates tõstaks aga sellise paketi jõustumine eluasemelaenude hindu nii palju, et see viiks koduehituse Eestis varjusurma.

Sotsid teevad ettepaneku muuta pankrotiseadust, et lihtsustada võlgadest vabanemist. Võlgadest vabastamise ajavahemikku soovitavad nad lühendada viielt aastalt ühele aastale, samuti suurendatakse seda osa jooksvatest sissetulekutest, mida võlgnik endale võib jätta, 25 protsendini.

Praegu peab võlgnik loovutama esimesel aastal võlausaldajatele 100, järgmisel 85, ülejärgmisel 80 ja sellest edasi 75 protsenti oma sissetulekust. Rummi sõnul on tegelik elu näidanud, et võlgnikud hakkavad oma tegelikke sissetulekuid varjama ning raha ei õnnestu neilt kätte saada niikuinii.

Sotsiaaldemokraatide pakutud muudatus võimaldab laenude tagasi maksmisega hätta sattunud peredele valida senisest palju leebem pankrotimenetlus ning pöörduda aasta pärast tavalise elukorralduse juurde.

Välistaks vastutustundetu laenuandmise

«Sotsiaaldemokraatide nägemuse järgi julgustab tänane seadus nii panku kui ka laenukontoreid vastutustundetult laenu andma, sest loodetakse asjaolule, et küll need võlad inimeselt aastate jooksul kätte saadakse. Meie tehtud muudatus suurendab kaudselt laenuandjate riske ja nad peavad edaspidi märksa hoolikamalt laenu andmist analüüsima,» selgitas Rumm.

Kodulaenu võtja vastutus peab sotsiaaldemokraatide hinnangul tulevikus piirduma tagatisvara maksumusega. Pankadel on suurem pädevus kinnisvara hindamisel kui üksikisikul ning seetõttu peavad nad erinevalt praegusest jagama klientidega võrdselt riski ja vastutust eluasemelaenude eest, leiavad sotsiaaldemokraadid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles