Kesklinn sai oma esimese terviseraja

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene võistlus Järve terviserajal.
Esimene võistlus Järve terviserajal. Foto: Toomas Huik.

Järve metsas sai valmis kesklinna esimene ja siiani kogu linnaosa ainus terviserada.


Rada kulgeb Pärnu maantee, Järvevana tee, Viljandi maantee ja raudtee vahelisele alale jäävas metsatukas. 2,4 kilomeetri pikkuse terviseraja rajas OÜ Tref Nord. Rada on kaetud graniidisõelmetega ning varustatud suunaviitade ja kaartidega.

«Kui spordi- ja noorsooamet pöördus meie poole jutuga, et kesklinna peaks tegema ühe terviseraja ja et selle peaks tegema just siia, siis tundus see kohe väga hea ja sobiv mõte olevat ja haarasime sellest kohe kinni,» rääkis kesklinna vanem Marek Jürgenson.

Eelmine aasta oli tema sõnul Tallinnale siiski veel nii edukas, et kesklinna valitsuse omatuludest leiti poolteist miljonit krooni terviseraja ehitamiseks. Mõned puud, mis raja ehitamist segasid, tuli maha võtta. «Kuid nende asemele istutati mujale uued puud, nii et keskkonnale me mingit kahju ei tekitanud,» rääkis kesklinna vanem.

Ta lisas, et küll aga tehakse elu kibedaks nendel, kes mootorrataste ja ATV-dega metsaalust üles kündmas käivad. «Meil on politseiga kokkulepe, et nad hoiavad sellel alal erilise hoolega silma peal ja need, kes mootorsõidukitega siia tükivad, saavad karistada,» lausus Jürgenson.

Spordi- ja noorsooameti juhataja Rein Ilvese sõnul on raja pikkus kaks kilomeetrit ja 450 meetrit. «Nii et kui neli ringi ära joosta, siis tuleb enam-vähem kümme kilomeetrit välja. Selles suhtes on see päris paraja pikkusega,» tõdes Ilves. Raja väljaehitamine oli tema sõnul kõigest tööde esimene etapp, sest kui mitte järgmisel aastal, siis ülejärgmisel kindlasti saab kogu rada ka valgustuse, nii et seal oleks võimalik ka õhtupimeduses sportida.

Ka Jürgenson kinnitas, et rada saab kindlasti valgustuse, sest see aitab ka metsaaluse puhtana hoida. «Kui kõik on valgustatud ja järjest rohkem inimesi tuleb siia sportima, siis hoiavad ka laaberdajad ja reostajad siit eemale,» arvas kesklinna vanem ning meenutas, et linnaosavalitsus on juba paar aastat järjest tegelenud metsaaluse koristamisega ning pikapeale hakkab see ka tulemusi andma.

Eile peeti uuel rajal ka esimene võistlus, kus üksteiselt võtsid mõõtu kesklinna koolide kuuendate ja seitsmendate klasside õpilased.

Järve terviseraja kasutajatele on Viljandi maantee ääres enne raudteed parkla. Selle juurest kulgeb rada raudtee läheduses kuni Järvevana tee äärsete kontorihooneteni ning sealt ringiga läbi metsa jälle Viljandi maanteeni, jäädes tiheda liiklusega Pärnu maanteest siiski parajasse kaugusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles