Solarise ehitamist lähedalt näinud ennustasid: see ei lõppe hästi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solarise keskuses toimus avarii.
Solarise keskuses toimus avarii. Foto: Karli Saul

E

hitusfoorumis

muljetavad ehitajad Solarise valmimisest, tuues mitmel korral välja, et lõpuks läks töödega kiireks ning mõndagi tehti ülejala ning ennustati, et hästi see ei lõppe.


Enda sõnul mai algusest saadik Solarise kallal töötanud Ehitusfoorumi kommentaatori sõnul jäi talle kohe alguses silma tööde aeglane tempo, kuigi keskuse ametlikud esindajad rääkisid pidevalt sellest, kuidas tööd käivad ööd ja päevad. Veel kevadel venitati kommentaatori väitel suurte pindade ehitusega, kuigi pidanuks olema siililegi selge, et «tegemist ei ole mingi tavalise kortermajaga, kus vihutakse seinad-laed-põrandad valmis ja OK».

Ärkamine toimunud väidetavalt augusti lõpus, kus avastati, et ollakse töödega jännis.

«No ja siis hakkaski see möll tuure koguma...kipsivennad panid hirmsa padinaga ees, kohe järel maalrid, kes veel osalt kinnikruvimata kipsile juba pahtlit selga uhmerdasid... nende vahel kakerdas põrandameister, kes üritas midagi maha sättida.... vahepeal tormas kohale plaatija, kes teatas, et ta ühineb ka seltskonnaga, nii et tõmmake koomale. Elektrike saabudes selgus, et natuke enneaegselt pandi seinad kinni, sest keegi polnud neile öelnud, et juhtmeid tuleb sinna ka vedada. Laia naeratusega pressisid ennast uksest sisse veel ka tuletõrjesüsteemi paigaldajad, kellel olid seal omad tegemised. Lõpuks oligi mõnel ruutmeetril koos terve kari ehitajaid, kes kõik üritasid midagi paigaldada, kohale panna, kinnitada.... saatjaks veel omakorda oma ülemuste õiendamine teemal «et mis see kurat teil nii kaua aega võtab, seda ei ole midagi teha, paned nii, paned naa, keerad kinni ja kohe järgmised ja jälle paned nii....ja naa... ja nii....15mintsi ja valmis!,» kirjeldas foorumlane.

Vahepeal oli projektis tehtud ka muudatusi, mistõttu tuli osa juba valminud asju ümber teha.

«Kui oleks algusest peale tehtud normaalse tempoga, oleks see maja olnud õigeks ajaks ka valmis,» võttis ehitaja asja kokku.

Järgmine ehitaja jutustas, et teda häiris Solarise juures kõige enam see, et korraga käisid üldehitustööd, viimistlustööd, sisustuse kokkupanek ja tulevikus müüdava kauba sissevedu.

«Ning muidugi küsimus ka selles, et kuidas saab sellist hoonet ametlikult vastu võtta? Kuidas saab kontrollida tuletõrjet, suitsueemaldust jne, kui need on alles pooleli? Kuidas saab kontrollida varuväljapääsude toimivust, kui need pole mõnes kohas veel paigaldatudki? Ja seda ajal, kui avamiseni jäi alla nädala,» tõstatas foorumlane hulga küsimusi.

Nädal enne Solarise avamist keskuses käinud Ehitusfoorumi kommentaatori sõnul valitses ehitusel täielik segadus ning ta ei uskunud, et keskus tähtajaks valmis saab.

«Kui kipsimees paneb ees kipsi ja maaler tuleb tagant pahtliga ja kapimees tahab kohe seejärel kappi paika panna jne - see ei ole normaalselt lõppenud varemalt, ei usu, et seekord mingi erand on,» ennustas nime Lämminkoivanen kasutanud kommentaator.

Teine foorumlane märkis, et küllap saab keskus valmis õigeks ajaks, ent millise hinnaga! Tema ennustas, et pärast avapidustusi tuleb Solarises teha korralik kapitaalremont, vigade parandus ning «süüdlaste otsimine, kelleks muidugi jäävad all-alltöövõtjad ja töölised, kes oma palgarahast ilma jäävad!»

Täna kukkus sisse Solarise kino ripplagi. Inimesed õnneks kannatada ei saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles