Igipopulaarne Apelsin tähistab 35-aastaseks olemist tuuriga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel harjutas eile tuuriks usinalt: proovist puudus vaid Ivo Linna.
Ansambel harjutas eile tuuriks usinalt: proovist puudus vaid Ivo Linna. Foto: Priit Simson

«Kui 152-kilone Mati Nuude lavale astus, lõi ta kõik pahviks,» meenutab Apelsini asutaja Tõnu Aare vanu aegu. Nüüd tuleb sünnipäeva puhul tuur ja plaat.



Apelsin loodi 1974. aastal ja niisuguse nime pani ansamblile Aare. «Miks mitte Apelsin – hea, mahlane, rõõmsameelne, meeldib nii vanadele kui ka noortele ja on saadaval ainult pidupäeviti,» põhjendab ta.

Esimesse koosseisu kuulusid Ants Nuut, Harry Kõrvits, Jaan Arder ja Tõnu Aare. Saatuse tahtel saadeti viimane aga 1974. aastal Siberisse aega teenima.

«See õpetas mind palju ja kaugel maal sündisid paljud toredad lood,» meenutab ta ning lisab, et õnneks pääses ta külmalt maalt juba aasta pärast koju ning kohe võeti bänditegemine juba tõsisemalt ette.

Restoranist leitud lauluhääl


Siis liitusid ansambliga ka Ivo Linna, Mati Nuude ja Gunnar Kriik. «Siis hakkas kõik pihta – punt sobis omavahel väga hästi kokku, läks lahti tõsine lugude lindistamine ja kompott oligi valmis,» räägib ta.

Nuude oli Aare sõnul eriliselt tore leid. «Avastasime ta Arderiga Pirita restoranist, kus ta vahel laulmas ja end näitamas käis,» meenutas ta. «Tavaliselt ta ise lava peale ei tulnud, vaid laulis lava tagant, sest muidu ei mahtunud teised poisid ära.»

Oma pooleteistsajakilose kehakaalu ja võimsa lauluhäälega lõi Nuude pahviks nii tulevased bändikaaslased kui ka publiku. Esimese lauluna ansamblis Apelsin laulis ta linti «Jambolaya».

Tuur algab Tartus

«Otsustasime selle teha sambarütmis, olgugi et see on läbi aegade olnud kantrilaul,» räägib Aare ning lisab, et suurima au sees on ansambli repertuaaris olnud alati roki- ja bluusipalad.
Mitukümmend aastat vanu lugusid üha uuesti esitada pole Aare meelest sugugi igav või ebameeldiv. «See on tänu nii headele tekstimeistritele nagu Ott Arder, Henno Käo ja Priit Aimla,» märgib ta ning lisab, et ka juubelituuril mängitakse erinevate ajastute heliteoseid.

Juba järgmisel kuul annab Apelsin välja uue plaadi. 18. oktoobril alustatakse aga Tartu Vanemuise kontserdimajast sünnipäevatuuri.

Kommentaar

Mart Juur
ajakirjanik ja melomaan:

Apelsin lihvis oma saundi hoole ja armastusega, saavutades kõlapildi, millele pole tänini siinmail vastast. Haare ulatus Nashville’i kantrist Müncheni diskoni, jäädes ikka parimas mõttes eestilikuks. Meisterlikud arranžeeringud ja peen produktsioon ei lämmatanud laulude rahutut pulssi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles