Juurikas: vaimsed väljakutsed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints Philip toibub vapustusest.
Prints Philip toibub vapustusest. Foto: Postimees.ee

Tänu jumalale, prints Philipil on juba palju parem. Doktor Mortimeri nõudmisel peab kuninglik abikaasa paariks nädalaks küll voodirežiimile jääma, neelama palderjani ja vältima vaimset pingutust, aga otsest ohtu enam pole.

Viisin haigele paar kilo apelsine ning mõned Miki-Hiire koomiksid. Vestlesime põgusalt Mingi ajastu portselanist, konversatsioon mõjus vanahärrale rahustavalt, ta uinus enne jutuajamise lõppu.

Lahkusin haigetoast kikivarvul ja siirdusin Tema majesteedi ruumidesse.

«Mis tal ometi arus oli?» laiutas Elisabeth II nõutult käsi. «Milline pöörane idee, hakata vanuigi ajugümnastikaga tegelema!»

«Kuidas sudoku Edinburghi hertsogi kätte üldse sattus?» küsisin mina. «Kui ma õigesti mäletan, siis pärast 1978. aasta 14. aprilli kohutavaid sündmusi keelati ristsõnamõistatuste, Rubiku kuubikute, maleülesannete, puslede ja teiste intellektuaalset võimekust eeldavate mänguasjade andmine prints Philipile.»

«No eks ta hiilis jälle öösel salaja külmkappi tühjendama, olles enne šoti kaardiväe jälgedelt maha raputanud. Aga peakokk oli hommikul turul käinud ja ostnud ilusa tüki vasikamaksa, mis oli keeratud Sunday Timesi sisse. Ja seal nurjatus sopalehes see Jaapanist pärit numbrite paigutamise mõistatus siis oligi.»

«Paha lugu tõesti,» ohkasin mina. «Sudoku leiutati Jaapani armee laboratooriumis Teise maailmasõja ajal, eesmärgiga lüüa rivist välja USA Vaikse ookeani laevastiku isikkoosseis. Õnneks ei jõudnud japsid oma õudset leiutist tookord laiemalt kasutusele võtta. Mäng põhineb 9x9 ruudustikul, mis omakorda on jagatud 9 sektoriks. Selle saatanliku mängu põhimõte on keeruline – tühjad kastid tuleb täita numbritega nii, et igas reas, tulbas ja sektoris esineksid numbrid 1–9 ainult korra. Sudokul on 3 raskusastet – kõige kergema variandi puhul paigutatakse mänguväljale vähemalt 36 numbrit. Keskmise või raske raskusastme puhul on etteantud numbrite arv väiksem, mis tähendab aga rohkem kombinatsioone numbrite paigutamiseks.»

Ohkasin veel kord ning ütlesin:

«Et just vaene prints Philip, kes pole elu sees kellelegi liiga teinud, pidi selle jubeduse otsa komistama! Millise raskusastme sudoku talle õieti sattus?»

«Kõige kergem,» nuuksatas kuninganna. «See ilmselt päästiski. Kokapoiss tuli varahommikul tööle, leidis Edinburghi hertsogi teadvusetult põrandal lamamas ning helistas kiirabisse.»

«Mitu numbrit ta välja mõelda oli jõudnud?»

«Kaks!» puhkes Tema Majesteet lohutamatult nutma. Kaks numbrit, tuiutasin endamisi. See läks nüüd küll napilt. Meil Sussexis jäi hiljuti sandiks keegi farmer, kes oli suutnud välja mõelda kolm sudokunumbrit. Justkui külm tõmbetuul oleks läbi kabineti vuhisenud.

Õnneks sisenes kammerteener ja teatas Sir Elton Johni saabumisest.

«Tervist, Inglismaa! Tervist, London! Siin ma nüüd siis olengi, vaatamata kõigile juttudele!» pasundas tervisest pakatav Elton justkui koorepüti kallal käinud kõuts.

«Tere, mu õilis muusikarüütel! Leidsid ka ükskord mahti vana sõbranna juurest läbi astuda,» ütles Elizabeth leebe etteheitega.

«Tere, vana kere!» ütlesin mina. «Mis uudist?»

Elton prantsatas kanapeele, rullis undrukusabad üles ning kukkus ägedasti nina puuderdama.

«Tänavune Eurovisiooni lauluvõistlus tuleb äärmiselt intrigeeriv!» vadistas ta. «Vaatasin just Youtube’ist Eesti eurolaulu videot – sa taevas, nii nämmasid mehi pole ammu näinud! Millised volüümid! Millised silmad ja suud! Milline võluv vintage igas liigutuses! Ehtsad vanakooli võrgutajad. Kreisiraadio kutid, ma olen teisse armunud! Ja mitte ainult mina, kogu geimaailm käib kulmude peal ega suuda ära oodata, millal küpseid iludusi omaenese silmaga Belgradis näha saab!»

«Ma tean neid Eesti eurolauljaid küll,» ütlesin mina. «BBC saates «Primitiivsete rahvaste uudiseid» räägiti, et tänavusel Eurovisioonil tehakse ajalugu, kuna esimest korda astuvad lavale heteroseksuaalid. Nii et ilmaasjata rõõmustad, maadam-paadam!»

Elton viskas mind huulepulgaga.

«Kuula muidugi, mida BBC jahvatab! Teavad nad seal jee, kes on hetero ja kes mitte.»

Korraga kostis kõrvaltoast kole röögatus ning hirmus kukkumise mürts.

«Mitäs nyt?» ehmatas Elton.

«Mis juhtus?» karjatas kuninganna

Sisse tormas kammerteener:

«Tema majesteet, teatan alandlikult, et prints Philip hakkas korrutustabelit läbi arvutama ning tal on jälle halvem!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles