Reporter.ee: ajateenistus teeb mehed mehisemaks

Kanal 2
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kaitseväes ajateenistuse läbinud ja sinna kutsutud noormehed peavad ajateenistust vajalikuks ning suhtuvad eitavalt kavva minna üle üksnes kutselisele sõjaväele, selgub uuringust, mida vahendas Kanal 2 «Reporter».

Samas ei olnud küsitletud noormeeste endi valmisolek ajateenistusse minna sugugi nii kõrge, kui taolise baashoiaku põhjal võiks oodata, tõdevad värske uuringu koostajad.

Kaitseressursside ameti peadirektor Kairi Rikko arvates võivad noored mehed karta, et sõjaväes viibides n.ö. ree pealt maha jääda, kuna elu muutub üha kiiresti ning aastast ajateenistust peetakse liiga pikaks.

Eesti noormeestele teeks ajateenistuse palju mugavamaks, kui nad saaksid ise sinna mineku aega valida. Sobivaimaks peetakse sõjaväkke minekut kohe pärast keskkooli lõppu. Samas ei ole see alati võimalik.

Eesti kaitseväge iseloomustab hea toit ning head suhted ajateenijate vahel, selgub uuringust. Kõige enam nurisetakse sportimise ja vabaajaveetmise võimaluste vähesuse koha pealt. Ajateenistuse läbimiseks ei peeta ilmtingimata vajalikuks keskharidust, veelgi vähem kõrgharidust.

Rahulolu mõjutavad ka suhted ohvitseride ja allohvitseridega. Kõige kriitilisemalt suhtutakse väljaõpet otseselt läbi viivatesse allohvitseridesse, kõrgemalt hinnatakse aga kõrgemaid ohvitsere.

Reservväelased hindavad kaitseväe-aega aga üldjuhul positiivselt. Neli viiendikku ajateenistuse läbinud meestest tundis end pärast teenistust füüsiliselt tugevama ja enesekindlamana, üle poole aga ka targema ja vaimselt arenenumana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles