Osa viljasaaki võib põldudele jääda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Enamik teravilja kasvatavaid osaühinguid ja talusid on lõikusega ühele poole saanud, kuid mõnes kohas takerdus rapsikoristus nädala alguse lumesaju ja tormi tõttu.


Halliste valla osaühingu Milligrupp juhataja Arne Lohu ütles, et seal on võtmata veel natuke nisu ja suuremal pinnal rapsi.



«Pole eriti loota, et selle kätte saab, sest põllud on märjad ja kolme nädala eest lõi rahe vilja maha,» muretses Lohu. Raskete vesiste maade tõttu on Milligrupil varasematelgi aastatel lõikus hilja peale jäänud.



Tarvastu valla Undi talu peremees Anton Peek ütles, et ka temal on umbes 30 hektarit suvirapsi koristada. «Kui ilm lubab, lõikame selle ära,» lausus ta.



Eestimaa talupidajate liidu juhatuse esimees Arvo Veidenberg nentis, et koristamata rapsipõlde näeb nii koduvallas kui mujal ringi sõites.



Ka need talunikud, kes rapsilõikusega õigel ajal ühele poole said, pole saagiga eriti rahul.


«Mina jõudsin enne lund rapsi ära lõigata, aga sügiskülv jäi küll pooleli — sajud tulid peale,» nentis Koorti talu peremees Riho Hint. «Põldudel on praegu mõnel pool vesi, aga künda veel saab.»



Hint lisas, et hektarilt sai paar tonni rapsiseemet ja Koortil on see juba ka kuivatatud.


Pilkes Põhjaka Põllumajanduse osaühingu juhatuse liige Hendrik Pilkes sai põldudelt teravilja ja rapsi enne kehvi ilmu kätte, kuid ka Suure-Jaani mail jäi rapsisaak kesiseks.



Osaühingu Lalsi Agro juhataja Einar Pihlak teadis rääkida, et Kolga-Jaani suurematel tootjatel on saak juba paar nädalat salves olnud.



Mitme rapsikasvataja meenutuste järgi on olnud aastaid, mil viimane lõikus on sootuks novembris ette võetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles