Tallinn postitas inimestele Keskerakonna manifestiga Pealinna

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRL soovib ajalehe Pealinn sulgeda.
IRL soovib ajalehe Pealinn sulgeda. Foto: Tallinn.ee

Keskerakondlik linnavalitsus pani täna tallinlaste postkastidesse erinumbri ajalehest Pealinn, kus muu hulgas rünnatakse Keskpartei suuremaid konkurente ning kus ilmus Keskerakonna valimismanifest.  

Kui tavapäraselt jõuab Pealinn tallinlaste postkasti esmaspäeviti ehk leht ilmub kord nädalas, siis valimistenädalal lasi linnavõim välja kaks Pealinna - üks postitati esmaspäeval ja teine täna.

Tänase lehe juhtkirjas materdab Tallinna linnakantselei poolt välja antava Pealinna peatoimetaja Maarja-Liis Arujärv vabariigi valitsust ehk Reformierakonda ning Isamaa ja Res Publica Liitu.

Lehes ilmuvas ühes uudisloos kiidetakse aga Tallinna linnavõimu pingutusi lasteaedade päästmisel ja uute lasteaiakohtade loomisel ning rünnatakse reformierakondlasest Tallinna linnapeakandidaati Keit Pentust, kes on väidetavalt võtnud lasteaedadelt ära 225 miljonit krooni.

Just lasteaedadelt raha äravõtmises süüdistavad praegust linnavalitsust ehk Keskerakonda kõige ägedamalt reformierakondlased. Samuti on seda Keskparteile teravalt ette heitnud Isamaa ja Res Publica Liit ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond.

Samuti ilmus tänases lehes küljesuurusena ka Keskerakonna valimismanifest.

Raepressist öeldi Postimees.ee`le, et kuna 2005. aasta valimiste tulemusel tekkis pealinnas ühe partei ainuvõim ning et poliitikud on aruandekohuslased oma valijate ees, siis kasutatakse ka linnameediat selleks, et oma nelja-aastasest tegevusest ja tulevikuplaanidest infot jagada.

Reedel ilmus aga leht linnakantselei teatel erakorraliselt seetõttu, et vana materjaliga ei tahetud pärast valimisi välja tulla.

Esmaspäevases Pealinnas ilmus muu hulgas üle kahe lehekülje linnapea Edgar Savisaare intervjuu, samas mahus kirjeldati Tallinna abilinnapeade huvisid ja hobisid ning pikalt anti ülevaade ka praeguse linnavalitsuse saavutustest.

Rahvusringhäälingu meediaeetika nõunik Tarmu Tammerk märkis Postimees.ee`le, et linnavalitsuse ajaleht Pealinn on valimiste eel häbenemata asunud propaganda teele. «Praeguse käitumisega põrmustab Pealinn need püüdlused neutraalsuse poole, millest oli märke näha 2008. aasta algul,» lisas ta.

«Viimaste nädalate Pealinnas toimuv ilmestab munitsipaalmeedia idee läbikukkumist,» sõnas Tammerk. «Lehte kasutatakse võimulolijate propagandaks, mitte linnarahvale praktilise info jagamiseks.»

Tammerki sõnul ei oska ta leida mingit munitsipaalvõimuga seotud põhjendust, et Pealinn ilmub erakorraliselt ka kaks päeva enne valimisi. «Kui Pealinn avaldab Keskerakonna valimisplatvormi, siis eeldaks ju samasuguse võimaluse andmist teistele Tallinnas kandideerivatele nimekirjadele,» lausus ta. «Muidu võib Pealinna käitumist tõlgendada kui avaliku ressursi kulutamist vaid võimuloljiate huvides.»

Tammerki hinnangul levib tendents kuritarvitada munitsipaalmeediat ka teistes paikades üle Eesti. «Pärast valimisi väärib tõsist arutelu, mida teha, et munitsipaalomandis lehti ja muid meediakanaleid ei kasutataks võimulolijate propagandaks,» märkis ta. «Liiga palju on üle Eesti negatiivseid näiteid selle kohta.»

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv riigikogulane Andres Herkel tõdes täna välja saadetud teates, et Keskerakond teeb avalikult valimiskampaaniat linna rahadega.

«Küsimus pole üksnes telefonikõnedes ja kirjades, mida suurel hulgal linna kulul välja saadetakse. Küsimus pole ka üksnes linna oma meediaimpeeriumis, mis eelarveraha neelab,» kirjutas ta. «Välireklaam kartulite ja küttepuude jagamisele ületab ilmselt kartulite ja küttepuude ostmiseks kuluva hinna. See ei ole sotsiaalreklaam, seda saab tõlgendada üksnes valimisreklaamina. Isegi trammid on venekeelse Tallinna ajalehe logoga üle värvitud.»

Herkeli sõnul saaks asjas selgust luua omavalitsuse enda revisjonikomisjon ja riigikontroll, kuid lisas, et tõenäoliselt tuleb selleks muuta seadusi, «sest varem ei saanud seadusandja nii küünilist sigatsemist kuidagi ette näha.»

Herkeli hinnangul on Keskerakond Tallinnale võlgu ja valimiskampaaniaks kulutatud administratiivne ressurss tuleb kokku arvutada, mille järel saab rahvas võla suuruse teada.

«Kui kogu propagandaraha kokku arvutada, siis ulatub see kümnetesse miljonitesse kroonidesse ja ma ei välista, et rahaliselt võib see ulatuda samasse suurusjärku pronksöö kahjudega,» lausus ta.

«Aga moraalne kahju, mida meie poliitilisele süsteemile tekitatakse, on tegelikult veel suurem,» märkis Herkel. «Kui see, mida Keskerakond Tallinnas teeb, muutub aktsepteeritavaks käitumisviisiks, siis deformeerib see meie väärtushinnanguid märksa laiemalt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles