Rahasaadetisest haihtus salapäraselt viis miljonit krooni

Rasmus Kagge
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiina Kõrtsini / SL Õhtuleht

Tallinna lennujaamas tuli sel nädalal ilmsiks viimaste aastate suurim rahavargus – ühele Eesti finantsasutusele Euroopast tulnud turvasaadetis oli lahti murtud ning sellest viie miljoni krooni väärtuses eurosid pihta pandud.

Rahavargusele jõudsid kolmapäeva pärastlõunal jälile G4S Sularahakeskuse inkassaatorid, kui läksid lennujaama vastu oma kliendi sularahaveosele, mis jõudis Postimehe andmetel Tallinna Londonist läbi Praha tulnud lennukiga.

Väidetavalt oli saadetises kokku 11 miljoni krooni eest eurosid, millest viie miljoni varguse uurimist juhivad keskkriminaalpolitsei ja riigiprokuratuur. Turvaettevõtte G4S Eesti kontserni avalike suhete direktor Andres Lember täpsustas eile õhtul üksnes napisõnaliselt, et cargo-saadetis koosnes kuuest sularahaveoks ettenähtud spetsiaalsest turvapakendist.

Turvapakend rikutud

«Saadetise vastuvõtmisel panid inkassaatorid tähele, et ühte kuuest pakendist on silmanähtavalt rikutud, ja neil tekkis kahtlus, et selle kallal on käinud võõrad käed,» lausus Lember. Vastavalt rangetele tööeeskirjadele keeldusid inkassaatorid lennujaama cargo-töötajatelt rikutud pakendit vastu võtmast ja kutsusid kohale kliendi, kellele rahaveos läkitati.

«Tutvunud rikutud turvapakendi sisuga, leidis kliendi esindaja, et neil on põhjust politsei välja kutsuda,» täpsustas Lember. Mil moel oli turvasaadetist rikutud, kuidas see pakend üldse välja näeb, kui suur summa oli rahakaukast puudu ning kes oli too «klient» ehk rahavarguse ohver – nendele küsimustele keeldus Lember vastamast.

Kidakeelne oli eile ka uurimise eestvedaja juhtiv riigiprokurör Lavly Lepp, kelle selgitusel pole võimalik nii varajases uurimisstaadiumis avalikkusele veel midagi põhjapanevat öelda. «Alles paar päeva on juhtunust möödas ja arusaadavalt on see liiga lühike aeg, et vastata küsimustele – kes, kuidas ja kus täpselt raha varastas,» lisas Lepp eile õhtul.

Postimehe andmetel ei otsita jälitajate peamise tööversiooni järgi kurjategijaid siiski Eestist ja on kahtlus, et miljonid võidi saadetisest näpata enne rahalennuki maandumist Tallinnas. Viimase väite kinnituseks räägib asjaolu, et turvapakend oli juba enne lennukist välja tõstmist rikutud.

Vargad pole Eestis

Väidetavalt pole politseinike kahtlustus langenud ei lennujaama cargo-töötajatele ega rahavedajatele, sest rahaveose maandudes võtsid esimesed pakendid lennukiukselt vastu ning andsid need edasi vaid seitse-kaheksa meetrit eemal seisnud sularahakeskuse töötajatele, kes kohe ka kahtlased purustused ühel turvapakendil avastasid.

Juhtiv prokurör Lavly Lepp keeldus spekulatsioonidesse laskumast, ent möönis siiski, et suure tõenäosusega ei asu rahavarguse kahtlusalused tõepoolest Eestis.

«Jah, peame võimalikuks, et raha võis kaduda enne Eestisse jõudmist,» lausus Lepp. «Rahvusvahelist koostööd rakendades püüame kurjategijad tabada sõltumata sellest, kas nad viibivad siin või välismaal.»

Viimase aja suured rahavargused

• 2002. a juunis varastati Tartus Raatuse tänava valuutavahetuspunktist miljoni krooni väärtuses valuutat. Viis kurjategijat tabati mõni päev hiljem.

• 2001. a septembris varastati Tartu kaubamaja valuutavahetuspunktist miljon krooni. Neli kurikaela tabati ja suurem osa varastatud rahast saadi tagasi.

• 2001. a septembris kadus Tallinna lennujaama cargo-saadetiste hulgast kokku ligi 6,5 miljoni krooni väärtuses valuutat. Vargaks osutus 31-aastane Leino, kes töötas Estonian Airi transporditöölisena.

• 1999. a septembris rööviti Tallinnas Maakri tänava Krooni valuutavahetuspunkti seifist ligi 12 miljonit krooni. Kuuest kurjategijast tabati neli. Rohkem kui kuus miljonit krooni jäi kahe seni tuvastamata kurikaela kätte.

• 1999. a veebruaris röövisid kurjategijad Tallinnas Hansapanga Nõmme harukontorist 823 000 krooni. Rahakapini jõudmiseks lõhkusid nad pangakontori seina augu.

• 1999. aasta detsembris lavastas jõuk ASi Sularahakeskus inkassaatoriauto röövi Kohilas, praeguseks kohtu alla antud kurjategijad said tookord üle kahe miljoni krooni.

• 1998. a oktoobris tungisid kaks kurjategijat Tallinnas Mustamäel kallale turvafirma Securitas inkassaatoritele, röövisid autost ligi miljon krooni ning tapsid ühe turvamehe. (PM/BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles