Tudengijazz ei tunne ühtegi piirangut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengijazzi peakorraldaja Reigo Ahven tahab eesti muusikud peagi Mezzosse viia.
Tudengijazzi peakorraldaja Reigo Ahven tahab eesti muusikud peagi Mezzosse viia. Foto: Kaupo Kikkas

Tudengijazz, Eesti vanim järjepidevalt tegutsev džässifestival on sel aastal rahvusvahelisem kui kunagi varem. 27 aastat tagasi, kui sellise festivali ideega esmakordselt lagedale tuldi, ei osanud keegi veel praegustest mõõtmetest unistada.

10.–16. märtsini toimuval festivalil astub Eesti noore džässiparemiku kõrval üles ka muusikatudengeid Põhjamaadest ning nii mõnigi üllatuskülaline kaugematestki Euroopa riikidest, nagu Hispaania, Holland ja Kreeka.

Piiranguta festival

«Tudengijazz on festival, mille kava koostamisel ei ole seatud mingeid piiranguid instrumentaariumi valikus, vanuses, soos ega etnilises kuuluvuses,» kinnitab Reigo Ahven, nii džässis kui rahvamuusikas tegutsev löökpillimängija, kelle õlule on sel aastal langenud festivali korraldamise vastutusrikas ülesanne.

Vanuselise piirangu puudumine tähendab seda, et festivalil osalejad ei pea olema ilmtingimata tudengid – õpilasbändides võivad osaleda ka õppejõud või teised professionaalsed muusikud.

Nii näiteks lööb tänavu kaasa tuntud kitarrist Andre Maaker. Ka kollektiivid, nagu Arcticum ja Broken Time Orchestra, on Eesti muusikailmas arvestatavat tähelepanu pälvinud.

Festivali ühed hõivatumad noored muusikud on aga viimastel aastatel komeetidena siinsesse džässitaevasse tõusnud vennad Holger ja Mairo Marjamaa (vastavalt klahvpillidel ning saksofonil).

Välisesinejatest tasub mainimist Sibeliuse Akadeemia džässiosakonna ansambel, mille juhatajaks on Euroopas endale nime teinud saksofonist Manuel Dunkel, kuid ka Göteborgi Muusikakõrgkooli ning Royal Conservatory of Netherland esindajad.

Uus koostööpartner on festivalile Skurupi Rahvaülikool, mõnevõrra vähemtuntud, ent ekspertide hinnangul väga tugeva tasemega õppeasutus, kus õpib teiste seas ka eelmise aasta Jazzkaarel noore džässitalendi preemia saanud kitarrist Erki Pärnoja.

Tavapäraste kontsertide kõrval toimub nädala jooksul mõndagi tavatut. Näiteks muutub Kanuti Gildi saal paariks päevaks tõeliseks katselaboriks, kus kombatakse džässi ja teiste kaunite kunstide vahelisi piire. Tantsu ja muusikat sünteesib Viljandi Kultuuriakadeemia ja Sibeliuse Akadeemia ühisprojekt, mille käigus plaanitakse jõuda uuele üksteise tajumise tasandile. Improvisatsioonilise muusika saatel asuvad oma nägemusi reaalajas teostama ja kuulajate taju laiendama ka noored kunstnikud.

Kolmandaks põnevaks eksperimendiks on omalaadne fotografeerimisvõistlus, kus muusikud ei inspireeri seekord piltnikke, vaid vastupidi.

Helge tuleviku poole

Edaspidisesse vaatavad korraldajad lootusrikka pilguga. Ahven ei karda välja öelda koguni Tudengijazzi üsna aukartustäratavaid plaane järgmiseks neliaastakuks. Üheks mastaapsemaks tulevikuvisiooniks, esialgu küll veel vaid idee kujul, on pääseda festivaliga maailma ühte mainekamasse muusikakanalisse Mezzo.

Tudengijazzi festival jäädvustatakse kahele DVD-komplektile ning valik kontserte salvestatakse ka Eesti Raadio arhiivi tarvis. «Sellega täieneb Eesti džässmuusika fonoteek kui muusikute eneseteadvus,» selgitab Ahven. Kuldsed sõnad tõepoolest, ja ega paremat saakski soovida.

Festival Tudengijazz jõuab selle nädala jooksul nii Tallinna, Tartusse, Jõhvisse, Viljandisse kui Pärnusse. Kogu asi läheb lahti juba täna kell 17 Von Krahlis, kus festivali avab Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia ansambel eesotsas Kadri Voorandiga.

Festival

Tudengijazz

Üles astuvad noored jazz-muusikud Eestist ja mujalt.

10.–16. märtsini Tallinnas, Tartus, Pärnus, Jõhvis ja Viljandis

Lähem info:

www.tudengijazz.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles