Millega võlub spaa?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Hoolimata klientide arvu vähenemisest on aasta-aastalt Eestisse kerkinud järjest enam spaa-nimelisi asutusi, mis kutsuvad inimesi vees kümblema, massaaži saama või saunamõnusid nautima. Milline on aga üks õige spaa ning ehk on neid meie väikese riigi kohta juba piisavalt?

Alates 1996. aastast Eestis spaa-kultuuri edendamisega tegeleva Eesti Spa Liidu tegevjuhi Aire Tofferi sõnul on nüüdseks kahjuks kujunenud välja olukord, kus ükskõik milline hotell, veekeskus või ilusalong võib nimetada ennast spaaks, kirjutab Postimehe ajakiri Otsustaja.



«Sellised spaad aga annavad kliendile väära pildi õigest spaast ning sellistest teenustest on turg tõesti tänaseks küllastunud,» nendib ta.



Spaa on ladinakeelse väljendi sanitas pro aqua lühend, mis tähendab «tervis läbi vee». Kuigi spaasid on mitut liiki, on põhimõte üks – spaa pakub tervistavaid ja energiat taastavaid protseduure ning häid võimalusi sportimiseks.



Olulisteks märksõnadeks on ka eneseväärtustamine ja spirituaalse teadlikkuse tõstmine, samuti saab nõuandeid tervisliku eluviisi ja toitumise kohta.



Spaad liigitatakse päeva-, kuurort-, sihtotstarbeliseks spaaks ning sanatooriumideks. Day- ehk päeva-spaa on mõnetunniseks puhkuseks või terveks päevaks mõeldud lõõgastumiskoht, kus on võimalik nautida erinevaid spaa-hooldusi. Päeva-spaa võib kuuluda ilusalongi juurde ning ei paku majutust.



Resort ehk kuurort-spaa on suvituspiirkonnas asuv puhkekeskus, kus külastajad saavad nautida nii spaa-keskuse mõnusid kui ka teisi piirkonnas pakutavaid tegevusi.



Destination-spaa pakutavate protseduuride juures pööratakse tähelepanu kehakaalu korrigeerimisele, tervislikule toitumisele ja treeningule, mis toimub ravi, meditatsiooni ning lõõgastuse eesmärgil. Nende programmid kestavad kolmest-neljast päevast nädalani.



Tofferi hinnangul on arvuliselt palju spaasid Pärnus ja Saaremaal ning klientide seas on populaarsed need kohad, kuhu tahetakse ikka tulla mitte ainult pakutavate teenuste pärast, vaid piirkonna enda võlu ja muude sealsete väärtuste pärast.



Eestis on palju ajalooliselt kujunenud kuurortlinnu ja -piirkondi ning lisaks populaarsematele kohtadele nagu Pärnu, Haapsalu, Kuressaare ja Narva-Jõesuu on moodsad spaad avatud ka Tallinnas, Viimsis, Toilas, Värskas ja Pühajärvel.



«Spaade juurderajamine ükskõik kuhu Eestis on mõeldav, vajab aga hästi läbi mõeldud kontseptsiooni, miks klient tahab sinna tulla ja kas tal on midagi teha ka majast väljudes,» räägib ta.



«Arvan, et rohkem võiksid spaad ära kasutada meie enda mineraalaineid ja ravimtaimi. Kahjuks ei ole meil erinevalt mitmest teisest riigist selliseid looduslikke ande nagu kuumaveeallikad, kuid meil on oma looduslikud annid, mida kasutada. Enamik mujal kasutatavaid hooldusi ja protseduure on juba meile jõudnud.»



Praegu on Eesti Spa Liit töötamas välja spaa-hotellide kategooriaid ja järgunõudeid, mis aitaksid pisutki klientidel selles tegevuses orienteeruda. Valmis on ravi-spaa (Medical Spa) järgunõuded ning välja töötamist ootavad heaolu-spaa (Wellness Spa) järgunõuded.



Neile nõuetele vastamine ja vastava järgu omamine on kui kvaliteedimärk, millele klient võib kindel olla üht või teist asutust külastades.



Kvaliteedinõuetes on lahti kirjutatud pakutavate teenuste hulk, nõuded ruumidele, personalile, pakutava teenuse kvaliteedile. Selle aasta esimeses pooles on plaanis sarnaselt hotellide tärnisüsteemiga välja anda juba esimesed spaa-hotellide järgutunnistused.



Konkurents lubab valida



Hiljuti uksed avanud Swisshotel Amrita Spa & Wellness juhataja Jaana Torp ütleb, et konkurents muutub turul järjest tihedamaks ning üha juurde kerkivad spaad annavad kliendile võimaluse nõudlikum ja valivam olla.



«Siiski peaks mainima, et spaade sihtgrupid ja strateegiad on üsnagi erinevad ka Eesti turul,» täpsustab ta. «Eesti inimene ootab spaalt lõõgastavat atmosfääri, kus on ühendatud nii saunad, veekeskus kui massaaži ja keha- ning näohoolduste võimalus.



Pered lastega lähevad pigem veekeskustesse või lõbustusparkidesse, spaa peaks siiski olema rahulikuma atmosfääriga harmooniline koht igapäeva stressi eest põgenemiseks.»



Ühest spaast teeb Torpi sõnul hea spaa ennekõike hoolivus ja klientide soovidele vastutulek. Klient peab ennast tundma teretulnud juba enne spaasse saabumist kuni lahkumiseni. Sinna hulka käib kindlasti lahke personal ning kvaliteetsed teenused.



Tagaplaanile ei saa jätta aga ka üldist atmosfääri. Oluline ehk polegi see, kui suur on spaa ja mis võimalused seal on, vaid et inimene tunneks end mugavalt. Ka väiksed detailid loovad ilu.



Kalev Spa Hoteli müügi- ja turundusdirektori Tiiu Lemberi sõnul võib esmapilgul küll jääda mulje, et Eestis on spaa-hotellide turg üleküllastunud. «Aga kui lähemalt vaadata, mida turul olevad erinevad spaad pakuvad, siis saab klient aru, et tegelikult on tal palju erinevaid valikuvõimalusi,» lausus ta.



Osa on fookuse suunanud Medical Spale, mille teenuste hulgas on tähtsal kohal taastusraviprotseduurid, teised aga jälle Wellness Spale, kus peamine rõhk teenustes on pandud lõõgastavatele hoolitsustele.



Lember lisas, et vähemalt Tallinna spaades klientide vähesuse üle kurta ei saa. Ka tema hinnangul ootab Eesti inimene spaalt eelkõige meeldiva atmosfääriga paika lõõgastumiseks.



«Praeguse kiire elutempo juures annab üks kosutav päev spaas palju positiivset energiat. Seda juhul, kui saad ennast usaldada hoolitsevate käte vahele. Kuigi enamik sanatooriume on nüüd end spaaks ümber nimetanud, pakutakse seal traditsionaalset ja väga heal tasemel taastusraviteenust.»



Ühel õigel spaal peaks olema lai valik erinevaid hoolitsusi nii kehale kui hingele. Suur tähtsus on kliendi seisukohast ka üldisel atmosfääril, teenuste kvaliteedil, teenindajate professionaalsusel ja isegi lõhnadel ning helidel. Sinna juurde kuuluvad kindlasti ka erinevad iluteenused.




Eesti spaad (tärniga kuuluvad Eesti Spa Liitu)



Arensburg Boutique Hotel & Spa


Kuressaare, Lossi 15


www.arensburg.eu



Ecoland hotell


Tallinn, Randvere tee 115


www.ecoland.ee



AS Taastusravikeskus Estonia*


Pärnu, A. H. Tammsaare pst 4A


www.spaestonia.ee



Thalasso SPA Fra Mare*


Haapsalu, Ranna tee 2


www.framare.ee



Kalev Spa Hotell ja Veekeskus


Tallinn, Aia 18


www.kalevspa.ee



Spa hotell Laine*


Haapsalu, Sadama 9/11


www.laine.ee



Laulasmaa Resort / OÜ Laulasmaa Hotellid


Harjumaa Laulasmaa küla, Puhkekodu 4


www.laulasmaa.ee



Loksa Ravikeskus


Loksa, Posti 29


www.loksark.ee



Narva-Jõesuu Sanatoorium*


Narva-Jõesuu, Aia 3


www.narvajoesuu.ee



AS Pühajärve Puhkekodu*


Otepää, Pühajärve


http://www.pyhajarve.com



Reval Day Spa


Tallinn, Pikk  7


www.revaldayspa.eu



Saaremaa Spa Hotell Meri*


Kuressaare, Pargi 16


www.sanatoorium.ee



Saaremaa Spa Hotell Rüütli*


Kuressaare, Pargi 12


www.sanatoorium.ee



Saaremaa Spa Hotell Saaremaa Valss*


Kuressaare, Kastani 20


www.sanatoorium.ee



Spa Hotel Sõprus*


Pärnu, Eha 2


http://www.spahotelsoprus.com



Sanatoorium Tervis*


Pärnu, Seedri 6


www.sanatooriumtervis.com



Spa-hotell & veekeskus Tervise Paradiis*


Pärnu, Side 14


www.terviseparadiis.ee



Toila SPA Hotell*


Toila, Ranna 12


www.toilasanatoorium.ee



Spa-Hotel Viiking*


Pärnu, Sadama 15


www.viiking.ee



Viimsi SPA*


Viimsi, Randvere tee 11


www.viimsispa.ee



Värska Mineraalvee SPA Hotell


Värska vald, Väike-Rõsna küla


www.minspa.ee



AS Värska Sanatoorium*


Värska vald, Väike-Rõsna küla  


www.spavarska.ee



GO City SPA


Tallinn, Rävala pst 4


www.cityspa.ee



Pirita TOP SPA Hotell*


Tallinn, Regati pst 1


www.topspa.ee



Saka Cliff Hotel & SPA


Kohtla vald, Saka mõis


www.saka.ee



Strand SPA & Konverentsihotell


A. H. Tammsaare pst 35


www.strand.ee



Georg Ots SPA Hotell


Kuressaare, Tori 2


www.gospa.ee



SPA Hotell Peetrimõisa Villa


Viljandi, Pirni 4


www.peetrimoisavilla.ee



Grand Rose SPA


Kuressaare, Tallinna 15


www.grandrose.ee



Hotell Dorpat  


Tartu, Soola 8


www.dorpat.ee



Loetelu allikas: internet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles