Šokivangistusega karistatud kaitseministeeriumi eksnõunik mõisteti õigeks

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Kulpsoo

Harju maakohus kuulutas täna välja õigeksmõistva otsuse kaitseministeeriumi endise nõuniku Sven Smiti suhtes, keda süüdistati usalduse kuritarvitamises riigimetsa müümisel.

2006. aastal mõistis Harju maakohus Sven Smiti süüdi ametiseisundi kuritarvitamises, millega tekitati ministeeriumile 4,7 miljonit krooni kahju ning karistas teda lühiajalise reaalse vangistusega.

Kohus määras 25-aastasele Smitile karistuseks kaheaastase vangistuse, millest tuli pärast kohtuotsuse jõustumist reaalselt ära kanda viis kuud, ülejäänud aeg määrati talle aga tingimisi kaheaastase katseaja ja käitumiskontrolliga.

Smitti süüdistati selles, et ta kaitseministeeriumi kinnisvara- ja ehitusosakonna ehitusbüroo nõunikuna ei täitnud oma ametiülesandeid korrektselt, müües Võru maakonnas Sänna baasis 83,4 hektaril kasvava metsa raieõiguse kokkuleppehinnaga 1 miljon 812 685 krooni aktsiaseltsile Empower EEE.

Toona leidis kohus, et Smitt korraldas metsa hindamise, lähtudes õigusaktidest, mis ei olnud antud olukorras kohaldatavad, olles ise sellest teadlik.

Smiti kaitsja vandeadvokaat Raul Ainla kaebas kohtuotsuse edasi. «Süüdistuses on nii palju nõrku kohti, et kohtutee tuleb lihtsalt lõpuni käia,» lausus Ainla 2006. aastal.

Tänase otsusega leidiski maakohus, et Smiti tegevuses puudus kuriteokoosseis, sest ta ei tegutsenud ministeeriumi ametnikuna.

Kohus leidis, et Smitt ei saanud anda korraldust riigimetsa müügiks, vaid valmistas ette projekti selleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles