Sürgaverre kerkis Euroopa moodsaim ilmavaatlusradar

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedel paigaldati Sürgaveres Euroopa moodsaimat ilmavaatlusradarit.
Reedel paigaldati Sürgaveres Euroopa moodsaimat ilmavaatlusradarit. Foto: Elmo Riig / Sakala

Reede päeval tõsteti Viljandimaal Sürgavere küla vastvalminud betoontorni otsa ilmavaatlusradar, mis on asjatundjate hinnangul Euroopa moodsaim.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudile kuuluv tehnikasaavutus asub jälgima tuuli ja pilvi kogu meie riigis ning kiikab isegi piiri taha, kirjutab Sakala .

Instituudi ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilain ütles, et tänu radarile paraneb oluliselt lähitundide ilmaennustus.

«Pikaajalise prognoosi puhul see ei aita, kuid lähiaja kohta annab radar väga olulist infot tormi liikumistee kalkuleerimiseks,» selgitas ta.

Merilain märkis, et tuule ja pilvede jälgimine ning nende edasise käitumise prognoosimine ongi kõnealuse aparaadi üks peamisi ülesandeid.

«See radar suudab äikesepilves isegi trombi tekkimise tõenäosuse kindlaks määrata,» lausus ta.

Meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi IT-juht Tarmo Kaldma rääkis, et Suure-Jaani vallas asuv ilmaradar on praegu ilmselt kõige täiuslikum kogu Euroopas.

Ta mainis, et radari töölehakkamine võtab veel aega. Esialgselt on see planeeritud maisse.

Radari infot hakkab reaalajas edastama meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi koduleht. «Nii on näiteks kaluril enne järvele või merele minekut vaja vaadata, milline tõotab ilm tulla lähitundidel,» ütles Merilain.

 Ilmaradar maksis 16,5 miljonit krooni ning koos alustorniga kujuneb objekti hinnaks 35 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles