Noored võtsid endistelt võimu

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisliidud tegid enam kui pooltes omavalitsustes puhta töö.
Valimisliidud tegid enam kui pooltes omavalitsustes puhta töö. Foto: Graafika: Margit Randmäe

Aivar Kaldjärv on juhtinud  Võnnu külanõukogu ja seejärel Võnnu valda 1985. aastast. Üleeile tõukasid ta võimult aga noored, kellest osa polnud kaheksakümnendate keskel sündinudki.



Võnnu vald Tartumaal on vaid üks näide Eesti omavalitsustest, kus kodanikud tegid valimisliidu ja haaravad nüüd senistelt juhtidelt võimu.



Veel eelmistel omavalitsuste valimistel käis Võnnu vallas valimas vaid kolmandik hääleõiguslikest ja see oli ka madalaim valimisaktiivsus riigis. Pole ka ime, sest toona vastandas end Kaldjärve Rahvaliidu nimekirjale vaid üks inimene.



Seekord sikutas aga uus valimisliit Meie Vald aktiivsuse 1200 elanikuga vallas 52,3 protsendini ja võttis volikogus kaheksa mandaati, jättes 2002. aastast volikogu ainuvalitsenud Kaldjärve valimisliidule vaid kolm kohta.



Tähelepanu noortele


Eile jalutasid volikokku pääsenud 33-aastane talunik Jaanus Aviste, 21-aastane ettevõtja Argo Teral ja finantsist Külli Ojasaar mööda Võnnu asulat. Nad näitasid lagunevaid bussiootepaviljone, mida Teral nimetas irooniliselt noortekeskuseks. Ühel neist on katus kaetud kilega.



Ojasaar osutas ka Võnnu keskkooli staadionile – õigemini selle kohale –, mis kujutab endast tegelikult heinamaad. Naise sõnul pidi selle koha peale tulema staadion juba 20 aastat tagasi, aga seni ei ole vald tühermaa võsast puhastamisest kaugemale jõudnud.



Ojasaare sõnul tahab uus valimisliit pöörata tähelepanu noortele, et nad pöörduks pärast õpinguid koju tagasi ja looksid Tartust vaid paarikümne kilomeetri kaugusel asuvas Võnnus töökohti. Samuti vajavad noored tema kinnitusel pärast kooli paremat kooskäimiskohta kui bussiootepaviljon.



Terali sõnul ei olnud tal eesmärki poliitikasse tulla ja valimisliitu poleks tekkinud, kui valla juhtimisega oleks põhjust rahul olla. «Aga olgem ausad, valla elu on seisnud sisuliselt sellest hetkest, kui Kaldjärv võimule sai,» rääkis ta. Kaldjärve ainsa suurema saavutusena nimetas Teral ühes hoones asuva vallavalitsuse ja kultuurimaja kordategemist tänavu.



Ojasaare sõnul tehti valimisteks tublisti eeltööd ja seega polnud mäekõrgune võit ka ehmatav. «See oli teadlik tegevus eesmärgi nimel, selle nimel nägime me vaeva,» ütles ta. Suurt ja kulukat valimiskampaaniat siiski polnud, kui info jagamine ja A4 formaadis reklaamid välja arvata.



Terali sõnul kandideeris uues 23-liikmelises valimisliidus ka mõni kunagine ja üks praegune volikogu liige, aga lõviosa kandideerinutest on siiski poliitikas esmakordselt. «Kõik asjad on õpitavad ja usun, et me saame valla juhtimisega hakkama.» Uues valimisliidus on Ojasaare sõnul inimesi väga erinevatelt elualadelt põllumeestest ja maakorraldajatest finantsistide ja personalijuhtideni.



Töötuna arvele


Valimisaktiivsuse ja ka kandideerijate hulga kasvu seletas Teral masuga. «Eelmiste, 2005. aasta valimiste ajal läks elu ülesmäge ja paljusid ei huvitanud, millega tegeleb vald,» rääkis ta. «Nüüd on olukord läinud halvemaks ja inimesed otsivad selles ka mingil määral süüdlasi. Tahetakse asju ise teha, mitte valida erakondi, sellest ka valimisliitude populaarsus.»



Voliniku koha säilitanud Kaldjärv ütles, et on valmis rahuliku südamega vallavanema kohalt lahkuma. «Ausalt öeldes ei kripelda kohe mitte üks raas,» lausus ta. «Kui nad (valimiste võitjad) on lubanud ilusaid asju teha, siis võib-olla teevadki.»



Kaldjärv nentis, et pole mõelnud, mis pärast ameti mahapanemist edasi saab. «Lähen võtan ennast töötuna arvele, sest see on Eestile nii omane, et ühel hetkel oled suur ja tähtis ametnik, aga järgmisel hetkel oled töötu,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles