Kohtu ette jõudis Amigo peksuvideo hävitamine

Rasmus Kagge
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader videosalvestisest, mille kõrvaldamise eest ähvardab süüdistatavaid trahv või kuni viieaastane vangistus.
Kaader videosalvestisest, mille kõrvaldamise eest ähvardab süüdistatavaid trahv või kuni viieaastane vangistus. Foto: turvavideo

Ööklubi Amigo peksmisskandaal jõudis sel nädalal teise kohtusaagani – prokurör saatis kohtu ette lokaali vahetuse vanema ja turvatehnika hooldaja, keda süüdistatakse jõhkra videosalvestise kui kaaluka süütõendi hävitamises.

Mullu 14. septembri öösel Tallinna ööklubi Amigo turvaruumis toimunud peksmine jõudis avalikkuse ette kaks nädalat hiljem, kui Postimees avalikustas toimunu ühe peamise asitõendi, ligi poole tunni pikkuse videosalvestise, millel on näha, kuidas pekstakse kaht maas lamavat ja selja taha aheldatud kätega klubi klienti.



Ametlikult oli salvestis segastel asjaoludel haihtunud, mistõttu said politseiuurijad video ajalehe toimetuselt.



Uued mehed kohtu all



Kui eelmisel nädalal astusid tänu sellele Harju maakohtu ette peksmisvideo kaks peategelast, jõhkrutsemises süüdistatavad Amigo vahetuse vanem Kaido Reinsoo ja Scorpioni turvatöötaja Valeera Manninen, siis värskelt kohtuküpseks saanud teise Amigo-süüasja raames saadetakse õigusemõistmisareenile täiesti uued tegelased.



Need on Kaido Reinsoo ametivend, ööklubi Amigo vahetuse vanem Silver (27) ja ASi Pristis videovalvesüsteemide hooldustehnik Tarmo (26).



Põhja ringkonnaprokurör Saskia Kask esitas Silverile süüdistuse kuriteo tõendi kõrvaldamisele kihutamises ja Tarmole teo toimepanemises ehk süütõendi hävitamises. Süüdimõistmisel võib mehi selle patu eest ähvardada trahv või kuni viieaastane vangistus.



Süüdistuse sisust rääkides oli prokurör napisõnaline. Tema lühivastuses Postimehele selgus, et skandaalne video kustutati Viru keskuse videovalvestaabi arvutist 15. septembri hilisõhtul ehk vähem kui ööpäev pärast Amigo klientide jõhkrat peksmist Viru hotelli, ärikeskuse ja ööklubi ühises turvaruumis.



Uurimisel tuvastati, et kustutamise eestvedajaks oli Amigo vahetuse vanem Silver, kes kutsus hilisõhtul välja valvetehnika hooldaja Tarmo ja palus temalt teenet. «Silver veenis teda kõrvaldama tõendit, kinnitades, et sellest ei teki talle mingeid probleeme,» lisas Kask.



Miks tehnik nõustus julma peksmisvideot hävitama ja kas ta oli selle sisuga tutvunud, enne kui süütõendi prügikasti saatis, ei soovinud Kask enne kohtuprotsessi algust täpsustada. Vastuseta jäi ka küsimus, miks Silver, kes ise klientide peksmises ei osalenud, pidi võtma enda peale vastutuse hävitada kolleeg Reinsoo jõhkraid töövõtteid kirjeldav video.



«Nii palju võib öelda, et uurimise käigus kogutud andmete põhjal ei ole alust oletada, et Kaido oleks seotud turvasalvestise kustutamisega,» lisas Kask Postimehele.



Kuna Tarmo tuli süüdistuse järgi Silverile vastu ja likvideeris 26 minutit jõhkraid kaadreid, jäi Kesklinna politsei uurija neli päeva hiljem tühjade kätega, kui tuli kannatanute avalduse alusel nende peksmist kinnitavat salvestist Viru keskusest otsima.



Keegi ei teadnud midagi



Kuidas asitõend haihtuda sai, ei suutnud pärast skandaali puhkemist vastata ei Viru ärikeskuse ega videovalvestaabis töötava turvafirma G4S juhid. Mõlemad väitsid, et neil pole turvakoode video kustutamiseks arvuti kõvakettalt, ning näitasid näpuga valvetehnika hooldaja ASi Pristis poole.



Toona raius Pristise juhatuse esimees Indrek Tennokese, et nende töötajad pole kustutamisega mingil juhul seotud. Nagu äsja lõppenud uurimine tuvastas, oli Tennokesel osaliselt õigus, sest kohtu ette astuv Tarmo töötas tema väitel firmas Estelar OÜ, kellelt Pristis oma tehnikale hooldustöid allhanke korras sisse ostis.



«Enam me selle firma teenuseid ei kasuta, ja osalt just selle juhtumi pärast,» lisas Tennokese eile Postimehele.



Skandaali kronoloogia



•    14. september 2007. Öösel kella kolme ajal tekkis kahel Amigo ööklubi külastajal rüselus lokaali vahetuse vanema ja turvatöötajatega. Mehed viidi Viru keskusele kuuluvasse turvaruumi, kust ohvrid vabastas tund aega hiljem politsei.


•    14. september. Kannatanud tegid politseisse avalduse, süüdistades ööklubi töötajaid peksmises.


•    19. september. Politseinik käis Viru keskuse videovalvestaabis otsimas võimalikku peksmist kinnitavat turvaruumi videosalvestist, kuid see oli teadmata põhjustel haihtunud.


•    28. september. Postimees avalikustas «kadunud» videosalvestise, mis näitab, kuidas ööklubi külastajaid ligi pool tundi jõhkralt käte, jalgade ja taskulambiga peksti.


Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles