Anu Toots: Keskerakonnale tõi muu hulgas edu alalise võitja kuvand

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Toots
Anu Toots Foto: Peeter Langovits
Postimees esitas pärast valimisi juhtivatele ühiskonnateadlastele küsimuse: kuidas hindate Keskerakonna edu ja millele peaksid teised erakonnad tähelepanu pöörama, et suudaksid Keskerakonnale konkurentsi pakkuda? Vastab TLÜ professor ja politoloog Anu Toots.

Edu, mis üllatas paljusid, sai võimalikuks tänu mitmetele teguritele. Esiteks, öeldakse, et töö kiidab tegijat. Tallinnas on Keskerakonna valitsemise ajal toimunud mitmed nähtavad muutused, alates Jüri Ratase ajal edenema hakanud jalgrattateedest kuni Lasnamäe tühermaade likvideerimiseni sel aastal. Neid muutusi näeb igaüks oma silmaga ja naudib.

Linna eelarve olukord on märksa komplitseeritum teema. Isegi kui sellega on lood kriitilised, nagu oponendid väidavad, hakkab vaid väike vähemus valijaist eelarvepoliitikat täpsemalt uurima ja siduma seda oma häälevalikuga.

Teine vanarahvatarkus ütleb, las koerad hauguvad, karavan läheb edasi. Nii on ka Keskerakonnast saanud vankumatu karavan, keda ei suuda kursilt kõigutada oponentide katsed panna avalikkust rääkima korruptsioonist, propagandast või hariduseelarve kärbetest. Varasemast kergesti ärrituvast ninasarvikust on saanud stoiline kõrbekaamel.

Kolmandaks võis oma mõju Keskerakonna häältesaagile avaldada ka masu. Oluline ei olnud mitte kartulikott või küttepuud, vaid just see karavani-efekt ja alalise võitja imago. Keskerakonnast on saanud mitmetele, sh noortele edu ja ilusa elu sünonüüm. Just võitja kuvandi lansseerimine tõi rohkem hääli kui pidev muulaste väidetava ahistamise korrutamine.

Nii et soovitus teistele erakondadele saab olla väga lihtne - tehke järele!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles