Euroregiooni ministrid muretsevad liiga tugeva euro pärast

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheeurosed mündid
Üheeurosed mündid Foto: Reuters / Scanpix

Euroregiooni rahandusministrid muretsevad ühisraha hiljutise tugevnemise pärast, kuna euro kurss on kerkinud USA dollari suhtes 14 kuu kõrgeimale tasemele.


Ühisraha kurss liigub 1,50 USD/EUR vahetuses läheduses, mis teeb euroga seotud Eesti krooni kursiks dollari suhtes 10,43 EEK/USD.

«Ülemäärane volatiilsus valuutakurssides on halb majanduse arenemisele,» ütles Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet eile pärast Luxembourgis aset leidnud rahandusministrite kohtumist.

«See on probleem, mis teeb meile muret,» kinnitas Luksemburgi rahandusminister Jean-Claude Juncker Bloombergi vahendusel.

Euro kurss on veebruarist alates tugevnenud dollari suhtes 20 protsenti, muutes regiooni ekspordi kallimaks meretaguste ostjate jaoks ja ohustab majanduse toibumist Teise maailmasõja järgse perioodi kõige raskemast kriisist.

USA rahandusminister Timothy Geither ütles 3. oktoobril, et Ühendriikide jaoks on tugev dollar «väga oluline».

Euroministrit väljendasid toetust USA kolleegide väljaütlemistele, mis rõhutasid tugeva dollari olulisust.

«Me tahame tugevat dollarit, me vajame tugevat dollarit,» rõhutas Prantsusmaa rahandusminister Christine Lagarde.

Ministrid leidsid, et Euroopa majandus on veel liiga nõrk selleks, et võiks loobuda rekordiliselt madalal tasemel olevatest intressimääradest ja riiklikest tugipakettidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles