Rohelised: meie valimistulemus ei olnud nõrk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Mardiste
Peep Mardiste Foto: Pm

Erakonna Eestimaa Rohelised Tartu piirkonna juht Peep Mardiste leidis, et erakonna tulemus kohalikel valimistel polnud sugugi nõrk ning kinnitas, et rohelised kavatsevad pikaks ajaks püsima jääda ning pooleteise aasta pärast toimuvatel riigikogu valimistel palju edukamad olla.

Mardiste sõnul olid need Roheliste jaoks esimesed kohalikud valimised ja enam kui 2000 häält Tartus pole selle kohta nõrk tulemus. «See näitab, et toetus Roheliste maailmavaatele on täiesti olemas,» kommenteeris ta Vikerraadio saatele Uudis+ antud intervjuus.

Mardiste sõnul ootab erakonnas ees põhjalik analüüs, mida järgmisel korral valimistel teistmoodi tehakse. «Selge on see, et võtame õppust ja juba pooleteise aasta pärast riigikogu valimistel oleme Tartus palju edukamad,» uskus ta.

Üle Eesti said Rohelised valimistel 1,1 protsenti kõigist häältest. «See 1,1 protsenti on väga petlik. Meie erakond läks valimistel - erinevalt teistest - kohtadel valimisliitudesse, meie erakonna nimekirju oli kümmekond või natukene veel vähem,» põhjendas Mardiste.

«Kohalikul tasandil mingis väikses vallas maailmavaatel või erakonnal meie erakonna arvates pole nii palju tööd ja ruumi, et kas sa piltlikult öeldes Ruhnus või Kapa-Kohilal pead ajama konservatiivset või sotsialistlikku asja, pole nii tähtis. See, et meie erakonna inimesed valimisliitudes on saavutanud võidu mitmes vallas, ei kajastu statistikas.»

Kindel ei peibutuspartidele

Ehkki valimistulemus näitas, et inimesed andsid peibutuspartidele tuhandeid hääli, millest Rohelised pidid suu puhtaks pühkima, jäävad Mardiste sõnul Rohelised endale kindlaks, et edaspidigi peibutusi ei kasutata.

«Ma usun, et meie seisukoht on õige, me ei taha valijaid petta. Me ei ole projektipartei ega tulnud korraks, et sähvatada. Me kavatseme pikaks ajaks püsima jääda ja usun, et selline aus suhtumine valijatesse pikas plaanis tasub ennast ära,» kõneles Mardiste.

«Ma arvan, et see ei olnud meie viga. Läks nagu läks, aga meil on põhjust sama joont hoida ja küll pikapeale hakatakse sellest ka rohkem lugu pidama.»

Kuigi viimased kahed valimised on erakonnale toonud nõrga tulemuse, ei kavatse Rohelised oma poliitikas midagi radikaalselt muutma hakata. «Tuleb rahulikult oma seisukohti selgitada. Keskkonnateemad, energiasäästu teemad, strateegilisemad tulevikku vaatavad teemad, » loetles Mardiste Rohelistele olulisi valdkondi.

Mardiste sõnul on positiivne, et rohelised teemad on ühiskonnas palju rohkem kõlapinda saanud. «Kolme aasta eest, kui meie erakond riigikokku sai, rääkisime väga palju energeetikast, kui teised ütlesid, et see pole üldse teema. Nüüd räägivad kõik sellest palju,» tõi ta esile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles