Äärmuslaste mõistatuslik kohtumine

Rasmus Kagge
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Zarenkov  ja Tiit Madisson.
Andrei Zarenkov ja Tiit Madisson. Foto: Peeter Langovits

Tallinna ühe ärikeskuse kliendid nägid kuu aega enne aprillirahutuste aastapäeva pilti, mis pani neid silmi hõõruma. Kohtusid hoiakute järgi suurimad vihavaenlased – eesti ja vene rahvuslaste eestkõnelejad Tiit Madisson ja Andrei Zarenkov.

Postimehe andmeil kohtusid marurahvuslasest Eesti Rahvusliku Liikumise liidreid Madisson ja end venekeelsete elanike õiguste kaitsjaks nimetava Vene Kaasmaalaste Eesti koordinatsiooninõukogu liige Zarenkov märtsi lõpus.



Eri äärmuste esindajad said pealtnägijate väitel kokku keset päeva ühes Tallinna äärelinnas asuva kaubanduskeskuse parklas. Autos, mille roolis oli Zarenkov. Mehed istusid ja vestlesid autos umbes pool tundi, misjärel Madisson lahkus. Madisson olevat Zarenkovile kohtumise ajal üle andnud ka mingisugused paberid.



Tõnismäe pronkssõduri ühe ägedama vastasena silma paistnud Madisson tunnistas Postimehele pärast lühikest mõttepausi, et kohtumine sama monumendi ühe tulisema kaitsjaga tõepoolest toimus.



Kinkis esitlemata raamatu



Esiotsa põhjendas Madisson kohtumist väitega, et tahtis kaitsepolitsei poolt tagakiusatud isikuna üksnes teada saada, kas ja mil moel kapo Zarenkovi kui riigivaenlast jälitab. Nimetas ju kapo oma mulluses aastaraamatus varem Zarenkovi juhitud Konstitutsiooniparteid Kremlist juhitavaks ja rahastatavaks õõnestusprojektiks, mille abil korraldatakse Eesti-vastaseid propagandarünnakuid.



Alles Postimehe suunava küsimuse peale meenus Madissonile, et tegelikult olnud tema eesmärk teha Zarenkovile selgeks, et pronkssõduri kaitsjaid ühendav Öine Vahtkond ei tohi korraldada aprillirahutuste aastapäeva puhul miitingut Hirvepargis, kuivõrd see on Eesti taassünni loos püha paik. 



Kui Postimees Zarenkovilt kohtumise põhjust küsis, uuris mees pärast mõttepausi: «Kust on teil selline info?» Samale küsimusele eri vormides keeldus Zarenkov telefoniintervjuus vastamast ja soovis küsimusi e-kirja teel, millele ta vastas mitme tunni möödudes.



E-kirjas teatas Zarenkov, et Madisson helistas talle ja tahtis temaga kohtuda, sest tal pidavat olema tähtis asi. «Mind hakkas huvitama, mis asi, kuna mul on temast täiesti erinev ideoloogia ja mingeid ühiseid asju meil pole,» rääkis Zarenkov.



Kohtumisel kinkinud Madisson talle oma uue raamatu «Aprillimässu lugu», mida ametlikult esitletakse alles nädalate pärast. Samuti mingi filmi, mille nime ega sisu Zarenkov ei teatanud. «Ta selgitas, et talle ja ta kaaslastele ei meeldi, et Öine Vahtkond tahab korraldada oma ürituse Hirvepargis, kuna see koht on eestlastele väga kallis,» lisas Zarenkov.



Pommivööga kaposse



Kuigi Madisson ise seda eitas ja Zarenkov ei maininud, olevat eestlane venelasele väidetavalt andnud ka koopia kirjast, mille ta oli saatnud riigikogu nn kapo-komisjoni aseesimehele ja roheliste liidrile Marek Strandbergile. Kiri ripub kärbitud kujul ka ühel äärmuslaste netilehel.



Kirjas jutustab Madisson põhjalikult, kuidas kapo teda ja tema peret ahistab, neid pealt kuulab ja teeb kõik selleks, et ei tema ega ta naine leiaks kuskil tööd.  Samuti teatab Madisson kirjas, et on plaaninud protestiks ahistajate vastu enesetappu: «Panen dünamiidi ümber vöö ja lasen end koos kapo peakorteriga õhku – saab ehk surma ka kari ajukääbikuid.»



Kirjast leiab veel selliseid lauseid nagu: «Eestis lähevad ajad väga põnevaks, rusikad juba sügelevad.», «[hakkame] tutvustama tulevast rahvuslikku poliitilist parteid ja koguma inimeste koordinaate, kes valmis päeval «X» Toompeale kogunema. Võtame vapside eeskujul ka kaikad kaasa!»



Väidetavalt võttis Zarenkov kirja venekeelse tõlke kaasa Moskvasse, kus ta osales eelmisel nädalal Vene Kaasmaalaste ülemaailmse koordinatsiooninõukogu istungil, kus puudutati kaasmaalaste nõukogu taastamist Vene riigiduuma juurde. Kellele istungil Eestit esindanud Zarenkov seal Madissoni kirja näitas, ei ole teada.



Kahemehesaega kergem



Strandbergi selgitusel jäi talle arusaamatuks, miks Madisson oma kirja otseselt tema nimele adresseeris, sest sama kirja said nii kapo-komisjon kui kõik selle liikmed. «Ta saatis selle kirja igale poole, selle said vist isegi kõik 101 riigikogu liiget,» ütles Strandberg. 



Roheliste eestkõneleja viitas väljaütlemistele Madissoni kirjas ning väitis, et tema poleks neid ähvardusi kirjutanud. «Lugesin kirjast välja, et tal on mingi plaan, kuid mis plaan täpselt – sellest ma küll aru ei saanud,» sõnas ta.



«Madissoni seisu vaadates on üsna kurb, et teatud mõtteviisi ja hoiakutega isikutel ei ole oma kohta ja nad ei jõua  ühiskonnaga oma hoiakutes kokkuleppele,» nentis Strandberg.



Kapo keeldus Postimehe kümmekonnale küsimusele Madissoni ja Zarenkovi kohta vastamast, öeldes, et nemad ei pea äärmuslaste tegevuse kommenteerimist ja sellele uudisväärtuse lisamist õigeks.



«See, et äärmuslased näilisele vaenule vaatamata tegelikult üksteisest sõltuvad ja koostööd teevad, ei tohiks aga kellelegi üllatusena tulla,» lisas komissar Andres Kahar. «Piltlikult öeldes läheb ju (rahu ja stabiilsuse) puu tükeldamine kahemehe­saega kergemini kui ühemehesaega. Õnneks on Eesti elanikel alati jagunud piisavalt tervet mõistust igasugu äärmuslasi mitte toetada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles