Tööpuudus püsib lähiaastail kõrge

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson.

Eesti Pank teatas täna avaldatud majandusprognoosis, et tööpuudus püsib kõrge veel ka järgmisel ning ülejärgmisel aastal.


Keskpanga hinnangul ulatub järgmise aasta tööpuuduse määr koguni 16,6 protsendini. Ülejärgmise ehk 2011. aasta tööpuuduse tase on aga võrreldav selle aastaga: 14,3 protsenti (tänavu 14,5 protsenti).



Eesti Panga asepresident Märten Ross ütles majandusprognoosi tutvustades, et kuigi tööpuudus järgmisel aastal veel kasvab, on oodata ka uuesti tööle asujate arvu kasvu.



Ross pidas heaks näiteks käesoleva aasta teist poolt, mil on taas märgata, et varasemast rohkem inimesi on tööle tagasi läinud.



Samas kutsus keskpanga asepresident ettevõtjaid üles julgemalt looma uusi töökohti, kuna uus tööseadus annab selleks lahedama võimaluse.



Eesti Töötukassa analüüsiosakonna juhataja Kadri Lühiste hinnangul makstakse 2010. aastal töötuks jäänud inimestele töötuskindlustushüvitisena ligi miljard krooni. Tänavu üheksa kuuga on väljamakseid tehtud 907 miljoni krooni ulatuses.



Miks aga 2010. aastal töötuskindlustushüvitise kulu väheneb, kui töötus on järgmisel aastal eeldatavalt kõrgem kui sel aastal?



«Rahandusministeeriumi suvise majandusprognoosi järgi on 2010. aastal töötus tõesti suurem kui sel aastal, aga töötus kasvab võrreldes sel aastal nähtava kasvuga märgatavalt vähem.



Kuna uusi töötuid lisandub järgmisel aastal väga tõenäoliselt vähem kui sel aastal ja töötuskindlustushüvitist hakkavad saama uued töötud, siis järgmisel aastal on töötuskindlustushüvitise kulu võrreldes selle aastaga väiksem,» selgitas Lühiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles