Pärnu jõest leiti kilpkonn

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punakõrv-ilukilpkonn.
Punakõrv-ilukilpkonn. Foto: commons.wikimedia.org

Looduskaitsjad püüdsid eile Pärnu jõest kilpkonna, kes pärineb ilmselt mõne loomaarmastaja kodust.

Kilpkonn püüti õhtul kella 18.30 paiku Jõesuu küla külje alt Pärnu jõest Levi paisu lähedalt. Millisel moel loomake Pärnu jõkke sattus, on hetkel veel teadmata, kuid looduskaitsjate hinnangul pani ta plehku mõne hooletu omaniku juurest või sokutas tüdinenud lemmikloomaomanik kilpkonna ise jõkke.

Pärnu-Viljandi regiooni looduskaitsjad uurisid kilpkonna lähemalt ja tuvastasid, et tegemist pole sookilpkonnaga, kes kadus Eesti aladelt kaua aega tagasi, vaid punakõrv-ilukilpkonnaga (Trachemys scripta).

Kilpkonn veetis öö Soomaa hostelis ning viiakse täna Soomaa külastuskeskusesse Tõramaal.

Punakõrv-ilukilpkonn on pärit Kesk-Ameerikast ning oma atraktiivse välimuse tõttu on ta levinud lemmikloom kõikjal Euroopas.

Kõnealust looma on introdutseeritud ja tahtmatult loodusesse päästetud nii Inglismaal kui ka Saksamaal, kus liik leebete talvede tõttu on hästi kohanenud ning vabas looduses ellu jääb.

Põhjapoolsetel aladel ja ka Eestis ei ole aga karta, et loom vabas looduses sigima hakkaks.

Liik on lihatoiduline- meie tingimustes toitub ta peamiselt kahepaiksetest, tigudest ja ka kaladest.

Pärnu jõest või sellega piirnevalt alalt on punakõrv-ilukilpkonna leitud ka paaril varasemal korral.

Riiklik looduskaitsekeskus arvab, et inimesed peaksid endale võetud lemmikloomadesse vastutustundlikumalt suhtuma ja nendega hoolikamalt ringi käima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles