Rikas miljonär, vaene miljonär

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MARINA PUSKAR

Tänaval vastu kõndiva vanamemme turi on nii kühmus, et pilk libiseb maadligi. Vaat mis küll aastad inimesega teevad... – memm kummardub, nopib maast mündi ning mu mõte saab uue lõpu – ...ja milline ootamatu tulu võib sellest tõusta!

Minu oranži tikitud lilledega rahakoti ääred näris tütrekribu Krata katki, kui ta oli veel päris pisike. Seni pole mu käsi tõusnud uut ostma, ikka kerkib enne silme ette pilt, kuidas väike orav hoiab rahakotti käpakeste vahel ja muudkui nätsutab pai näoga. Mõtlesin, et lasku aga käia – kuni meenus, et oih!, lapsukesel on ju juba hambad suus.

Hambad – ja oi kui teravad! – on ka rahakotti seestpoolt tühjendavatel laenudel. Eesti Panga andmeil olid 2008. aasta veebruaris eraisikud laenanud 111 miljardit krooni. Hoomamatu hunnik. Ja kui seda tagasi ei maksa, siis... Ärrrrr! Lõrrr! Ribadeks see rahakott!

Õppelaenude jääk 3,3 miljardit krooni. Amps! minugi rahakotist.

Ligi 90 miljardi eest eluasemelaene. Amps!

Kõige mõttetum amps! on see, et kasutan omaenda hoiusel olevat raha kui arvelduskrediiti ja maksan selle eest pangale intressi. Vähemalt on see kolm korda madalam kui too intress, mida pank haukab mu tugevalt miinustes krediitkaardi eest.

Kuidas seda olukorda muuta? Rahvast täis tuubitud trollis satun pealt kuulama verinoore neiukese valjuhäälset juttu: «Kui sul on miljon, siis on hea. Siis annab riik sulle nii palju intresse, nagu on keskmine palk. Minu isal on miljon. Tal polegi aega tööl käia.»

Väike mõttepaus, misjärel kõneleja lisab: «Veel parem, kui sul on k a k s miljonit.»

Nätaki! Tarkust kohe kulbiga. Ainult et kuidas saada miljonäriks?

Vaene hangib endale rahalisi kohustusi, aga rikas investeerib varadesse – nii kirjutasid menuka rahategemise-sarja avaraamatus «Rikas isa, vaene isa» Robert T. Kiyosaki ja Sharon L. Lechter.

Kui raha v ä g a hästi investeerida, võib ühest miljonist saada ka kaks või kolm või neli või... oot, üks «pisiasi» veel: kust küll saada see kõige esimene miljon?

Kuigi... ühe lapse täisealiseks kasvatamiseks kulub umbes pool miljonit krooni, uuris välja Tartu Ülikooli emeriitprofessor Ene-Margit Tiit, seda veel 2003. aasta hindade järgi.

Järelikult, kui õnnestub Kratale õeke või vennake valmis meisterdada ning lapsed üles kasvatada, siis ma olengi miljonär! Kas rahaliselt rikas või vaene miljonär – see on juba teisejärguline küsimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles