Blacky tähistab 10. sünnipäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lea Liitmaa
Lea Liitmaa Foto: Külli Rummel

Kui Elmar Liitmaa esimest korda oma tulevast naist Lea Liitmaad raadios laulmas kuulis, arvas ta, et tegemist on huvitava hääletämbriga poisiga.



Homme tähistab ansambel Blacky, mille lauljaks Elmar Liitmaa «poisi» kutsus, Rock Cafés juba 10. sünnipäeva. Lavale astub 20 pillimeest, kes ansamblis kümnendi jooksul on mänginud. «Kuna Blackyl on olnud nii palju koosseise, siis teoreetiliselt oleme mitu korda laiali läinud,» tõdes solist. «Sel hetkel, kui Elmarile koosseis enam ei meeldinud, ajas ta selle laiali. Mina ei olnud tol ajal otsustaja – ma kirjutasin ainult lugusid ja laulsin.»



Enne Blackyt töötas Lea Liitmaa laeval karaoke-emandana. «See tähendas, et vahel tuli mul laulda ka,» meenutas ta. «Juhuslikult kuulis seda pealt Aare Jaama ja tegi ettepaneku mõned lood linti võtta.» Salvestatud lood jõudsid raadioeetrisse ja sealt Terminaatori kitarristi Elmar Liitmaa kõrvu, kel polnud alguses aimugi, et tegemist on naislauljaga. Otsekohe võttis mees Liitmaaga ühendust ja avastas oma üllatuseks, et hakkab bändi tegema hoopis naisega, kellest peagi saab tema abikaasa. «Mina ei teadnud üldse, kes ta selline on – ütles küll, et mängib Terminaatoris, aga ma olin ainult Jaagup Kreemi näinud,» rääkis Liitmaa.



Esimene lugu, mis uue bändiga 1999. aastal tehti, oli «Ära piina mind».


«Ma arvan, et see lugu ei saanud tuntuks loo enda pärast, vaid selle pärast, kuidas ma seda laulsin,» tunnistas ta. «Ilmselt see šokeeris inimesi.»


Samal ajal oli Liitmaa jõudnud ka lauluvõistluse «Kaks takti ette» televooru ning tegi ilma oma uue bändiga.



«Siis pidin veel kiiresti võtma kitarrikursusi, et «Ära piina mind» telesalvestusel kitarrimängu markeerida,» meenutas ta oma tähelennu algusaegu. «Harjutasin kõvasti, ja ma arvan, et see oli suhteliselt veenev, sest see lugu sai kohe hitiks.»



Mõne aja pärast jättis Elmar Liitmaa Blacky sinnapaika ja naine pidi sellega ise hakkama saama. «Mingil hetkel taipasin, et kui ma ise bändi ei tee, siis ei tee seda keegi. Panin kokku tüdrukute koosseisu, asusin juhtpositsioonile ja hakkasin maid jagama,» naeris ta.



Viimased pool aastat on Blacky puhkusel olnud – viimati astuti üles Tartu muusikapäevadel. «Mul oli vaja uut väljundit ja lasin ansambli puhkusele,» põhjendas ta. «Pealegi on mul väike beebi ja ma ei tahaks ühtegi sekundit varastada sellest ajast, mis ma saan temaga koos olla, sest ta on nii armas.»



Homsel sünnipäeval saab kaht niisugust lugu juba kuulda – lisaks vanadele hittidele tulevad esitusele «Kungla rahvas» ja «Mu isamaa on minu arm».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles