Jahtuv turg peletab õnnekütte maakleriametist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus Maa eluruumide konsultant Eve Kaunis tunneb end kindlalt, kuna kogemuste ja väljaõppega maaklerid on jätkuvalt edukad.
Uus Maa eluruumide konsultant Eve Kaunis tunneb end kindlalt, kuna kogemuste ja väljaõppega maaklerid on jätkuvalt edukad. Foto: Toomas Huik

Jahtuv turg on kaotanud huvi ka maakleriameti vastu – maaklereid koolitavad firmad on sama hästi kui tegevusetult, kutseeksamil osalejate arv on langenud poole võrra ja üha enam maaklereid lööb senisele ametile käega.

Koduleidja OÜ tegevjuhi Urmas Tehveri sõnul tehti 2007. aastal võrreldes 2006. aastaga ligikaudu veerandi võrra vähem kinnisvara müügitehinguid, mis on ajanud kinnisvaravahenduses tegutsevad ettevõtted ja inimesed üsna ärevaks.



«Jahtuva turu tingimustes on langenud ka maakleri ameti populaarsus ja uusi inimesi sellesse valdkonda tuleb juurde vähe,» märkis Tehver.



Kui Eesti Kinnisvaramaaklerite Koja kevadel korraldatava maaklerite kutseeksamil osalejate arv on ligi kaks korda väiksem kui mullu sügisesel, siis maaklerite koolitajad on pidanud kursusi ära jätma ning olemasolevadki grupid on kokku kuivanud.



Tühistatud kursused



Nii on kinnisvaramaaklereid koolitav Haabersti Maja on tänavu pidanud ära jätma kolm maaklerite ettevalmistuskursust.



Teine koolitaja Tipoliin, kelle kursused on varem olnud ülipopulaarsed, on tänavu korraldanud vaid kaks kursust, kus mõlemal osales neli maakleriks püüdlejat.



«Aastaid on meil olnud tuba täis, nüüd oli mõlemas õppegrupis neli inimest,» tõdes Tipoliini esindaja Evi Hindpere.



«Need on tänavu olnud ka ainsad grupid, ehkki tavaliselt on meil olnud kaks suurt gruppi kolme kuu kohta.»



ERI Kinnisvara Põhja-Eesti tegevjuhi Andres Tederi sõnul puudutab kinnisvaraturu negatiivne maine paratamatult ka maakleri elukutse mainet.



«Samuti mõjutab turu langus maaklerite teenistust, kuigi kogenud ja oma tööd teha tahtvad maaklerid suudavad ka praegusel turul arvestatavaid käibeid teha ja hea teenistuse tagada. Paremas positsioonis on siin loomulikult suuremate firmade maaklerid, kuna tuntus ja info koondumine on olulised,» nendib ta.



«Tegelikult on selline olukord just suurendamas vajadust maaklerteenuse järele, kuna müügiks tuleb näha varasemast palju rohkem vaeva ja inimestel on raskem töö kõrvalt kinnisvaraga tegelda.»



Ta lisab, et kogenud maaklerid lahkuvad enamasti vaid põhjusel, et alustavad kas oma projektidega või suunduvad mõnda kinnisvaraprojekti juhtima.



Turu puhastumine



«Kindlasti turg puhastub ja senised õnneotsijad lähevad omi radu edasi, kuna maakleri töö ei ole enam nii lihtsana tunduv. Samas ei ole see töö kunagi lihtne olnud ning need, kes on tugevad tegijad olnud varem ja pikemalt, on seda ka edasi,» väidab ka Rotermann Eesti OÜ juhatuse esimees Mart Saa.



«1997/98. aasta börsikrahhi ajal oli sama lugu, et umbes ühe kvartaliga oli suur osa «maakleritest» oma ameteid vahetanud – arvan, et ka täna nii läheb ja väga paljud õnneotsijad lähevad mujale õnne otsima. Sellest võidab vaid klient ja see on hea.»



Kes aga tunneb maakleritööd kutsumusena, on Saa sõnul edukas ka praegu, kuigi ilmselt sama tulemuse jaoks on vaja rohkem tööd teha – ehk tegelikult toimub liikumine turule, mis oli 2004. aastal, kus veel tõus ei olnud alanud.



«Paanikaks põhjust ei ole, kuna majandus on tsükliline. Lihtsalt nüüd on raskem ja seda veel mõnda aega ning mitte vaid maakleritel. Pigem on suuremad raskused just neil, kes on teinud valesid investeeringuid arendajatena.»



Uus Maa Kinnisvaragrupi eluruumide konsultant Eve Kaunis märgib, et praegu on raske aeg algajatel maakleritel, kellest võiks saada väga head maaklerid, kuid kellel pole veel enda kliendibaasi ning kogemusi – paljud sellised maaklerid on sellel alal töötamise lõpetanud või lõpetamas.



«Maakler, kes on saanud korralikku väljaõppe, tegutsenud turul vähemalt paar aastat, omab kliendibaasi ja teeb palju tööd, on jätkuvalt edukas ega plaani ametit vahetada,» kinnitab ta.



«Praegune turusituatsioon on selles suhtes väga hea, et tegevuse on lõpetanud või lõpetamas paljud maaklerid, kes ootasid kiiret tulu, ei investeerinud ametialasesse väljaõppesse ning ei pakkunud klientidele ka kvaliteetset teenust.»



Umbrohi päriselt ei kao



Lootus, et esimesena kaob maaklerite ridadest «prügikala» – nimetagem nii isehakanud susserdajaid, kelle «töö» seisneb kinnisvaraportaalides teiste maaklerite kuulutuste kopeerimises – pole siiski täitunud.



«Selliseid õnneotsijaid leiab ka praegu,» kinnitas Hindpere.



«Loomulikult ei sobi selline tegevus kokku hea kutsetavaga, aga teha pole ka midagi – Eesti Kinnisvaramaaklerite Koja aukohtus saame me tegeleda ainult koja liikmeks olevate maakleritega, ka seadus sellist tegevust ei keela.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles