Heidikud pääsevad perearstitasust

Agnes Korv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimene kodutute öömajas.
Inimene kodutute öömajas. Foto: Marina Pushkar

Valitsuse plaani võimaldada ravikindlustuseta inimestele tasuta perearstiteenust muudab keeruliseks see, et nende hulgas on palju toime tulevaid, kuid maksudest kõrvale hiilivaid inimesi.

Ravikindlustuseta inimeste tasuta ravimine perearsti juures on olnud teemaks aastaid, selle puudumisele on viidanud ka eelmine õiguskantsler Allar Jõks. Praegu on neile tagatud riigi kulul vaid vältimatu arstiabi, valitsusliidu üks lubadus oli tagada ka neile inimestele juurdepääs tasuta perearstiteenustele.



Neljapäeval tutvustaski sotsiaalminister Maret Maripuu valitsusele oma seisukohti sellest, kuidas tagada ravikindlustuseta inimestele perearstiabi.



Maripuu pakkus välja kaks võimalust. Neist esimese järgi tuleks tagada lisaks vältimatule arstiabile perearstiteenus koos ravimite kompenseerimisega juhtumipõhiselt. See tähendaks seda, et haigekassa vaeb iga juhtumit eraldi ning eriarstiabi on endiselt kättesaadav vaid vältimatu abi korras. Teine võimalus oleks maksta kinni kõik kulud nii perearstiabis, ravimihüvitises kui eriarstiabis.



Millise variandi kasuks otsustatakse, millal see võiks teoks saada ja mis oleks selle muudatuse hind, ei soostunud Maripuu avaldama, tuues põhjenduseks käimasolevad eelarveläbirääkimised.


Perearstide seltsi juhi Madis Tiigi sõnul on kindlustamata inimeste seas ligikaudu 75 protsenti neid, kes on jäänud elu hammasrataste vahele. Ülejäänud kas töötavad välismaal või saavad oma tulu dividendidest.



«Esimesed tuleks teistest kindlasti selekteerida, sest oleks väga vale sõnum ühiskonnale, kui ühisest rahast makstakse ka nende raviarved, kes hoiduvad maksudest,» tõdes Tiik.



Selle aasta alguse seisuga on kindlustamata inimesi üle 56 000 ehk ligikaudu neli protsenti. Kui võrrelda nende arvu kolme aasta taguse ajaga, on nende hulk siiski märkimisväärselt vähenenud. Siis oli neid ligi seitse protsenti ning perearstide seltsi arvestuse järgi kulunuks neile tasuta perearstiabi võimaldamise eest 25 miljonit krooni aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles