Vennaskond alustas sünnipäeva tähistamiseks kontserttuuri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambli Vennaskond praegused liikmed (vasakult) Lauri Leis, Tõnu Trubetsky, Hedwig Allika ja Gunnar Kõpp.
Ansambli Vennaskond praegused liikmed (vasakult) Lauri Leis, Tõnu Trubetsky, Hedwig Allika ja Gunnar Kõpp. Foto: Mihkel Maripuu

Täna 25 aastat tagasi andis ansambel Vennaskond oma esimese kontserdi. Eile alustas Eesti punkroki legend tuuri, tähistamaks veerandsajandi möödumist sellest päevast.



Vennaskonna koosseis on aastate jooksul muutunud lugematu arv kordi. Postimees rääkis tähtsa juubeli puhul Tõnu Trubetskyga – ainsaga, kes on bändi kuulunud selle sünnihetkest siiani.



Esimene võimalus Vennaskonda oma silmaga näha avanes publikul Tallinna 49. keskkoolis. «See oli päris suurejooneline üritus, mille korraldas Irwin Art Eesti esimesest punkbändist Sm. Aladdin & Lord McIntosh,» meenutas Trubetsky.



«Esimesena esines bänd nimega ... – nii kirjutataksegi, lihtsalt kolm punkti. Teisena esinesime vist meie.»



Said kohe staarideks


Trubetsky sõnul tekkis kohe selline tunne, nagu oleks nad mingid erilised staarid, sest kohal oli tohutu rahvamass. «Saal oli puupüsti inimesi täis ja meid võeti vastu, nagu oleksime mingi vana tuntud bänd – rahvas kiljus. Esimese kontserdi kohta oli ikka päris äge!» tunnistas Trubetsky, kes end ise üldiselt suureks nostalgitsejaks ei pea.



Mustamäe kooliaulas kiljuv rahvamass sai samal õhtul osa veel teisegi punklegendi debüüdist. Kohe pärast Vennaskonda astus esimest korda lavale Velikije Luki.



Juubelituuri kontsertide täpset järjekorranumbrit Trubetsky öelda ei oska. «Ei olegi viimasel ajal arvet pidanud, aga esinemisi peaks praeguseks kokku olema üle 450,» sõnas ta.



Eelmisel kümnendil iga natukese aja tagant popedetabelite tippu roninud Vennaskond on uuel sajandil hoidnud märksa madalamat profiili. Millega bänd praegu üldse peale sünnipäeva pidamise tegeleb?



«Tegelikult anname kogu aeg kontserte. Asi pole nii, et oleksime nüüd juubeli puhul tagasi kokku tulnud või midagi sellist,» selgitas Trubetsky. «Sünnipäevakontsertide initsiatiiv ei tulnud üldse niivõrd bändilt, kuivõrd kontserdikorraldajatelt. Kellelgi oli see sünnipäev meeles ja umbes kuu aega tagasi tehti meile pakkumine.»



Enamik menubändi albumeid on plaadipoodidest juba aastaid puudu olnud. Heal juhul leiab kuulaja võimaluse soetada eelmise sajandi lõpus väljastatud lööklaulude kogumiku «Priima». Kus on Vennaskonna vanad heliteosed ja kuhu jäävad uued?



«Me ei ole viimasel ajal uut materjali salvestanud, aga on hulk lugusid, mida pole ühelgi plaadil välja antud,» tõdes Trubetsky. «Kui neid tekib piisavalt palju, siis võiks ju uue plaadi välja anda küll, aga midagi konkreetset praegu plaanis ei ole.»



1990. aastate esimesse poolde jääb mitu albumit, mida polegi kunagi CD-plaadil välja antud. «Ltn. Schmidti poegi», «Võluri tagasitulekut» ja teisi Eesti popmuusika ajaloo säravaid pärleid peab tänaseni kuulama helikassetilt.



Kava pole paigas


«Olen mõelnud, et võiks need albumid CD-plaatidel välja anda, aga pole lihtsalt sellist aega olnud – alati on miski muu tundunud parasjagu olulisem,» rääkis Trubetsky. «Need on head albumid ja võiksid tõesti tänapäevasel kujul saadaval olla, aga rahaliselt see ilmselt kellelegi huvi pakkunud ei ole. Peaksime need siis ise välja andma ja neid ise müüma, aga halb mõte see kindlasti ei ole.»



Vanad salvestised on originaalkujul alles ja Tõnu Trubetskyl kenasti kuhugi ära pandud. «Ma loodan, et need on seal, kus ma arvan, et need on,» jäi mees hetkeks mõttesse.



Neljast esinemisest koosnev Eesti tuur viib Vennaskonna kokku paljude vanade sõpradega. Sünnipäevalast soojendab näiteks kunagise Vennaskonna kitarristi Allan Vainola vana bänd Ajutine Valitsus. Tuuril teeb kaasa teinegi punknähtus 1980ndate algusest – Punk T.



Ansambel Fish on Fire vürtsitab üritusi Sex Pistolsi laadse 1970. aastate inglise pungiga ja valitud kontsertidel võib Vennaskonda soojendamas näha glämmpunkbändi Dirty Diana ning USA kollektiivi The Black Rainbow. «Kõik on väga head bändid,» kinnitas Trubetsky.



Kuidas valida viimasest veerandsajandist lugusid ühele kontserdile, kui juba kümme aastat tagasi välja antud hitikogumikul on 48 pala?



«Me ei olegi otseselt valinud ja kontserdi kava ei ole praegugi paigas,» rääkis Trubetsky päev enne tuuri algust. «See kava on kuidagi iseenesest tekkinud.



Suvaliselt. Mingid põhilood on muidugi paigas, aga improviseerimisruumi on kõvasti. Oleme selgeks õppinud mõned lood, mida pole väga ammu mänginud, ja mõned, mida polegi vist kunagi kontserdil esitatud.»



Sünnipäevatuur


•    23. oktoober Pärnu, Beach Club (Mere pst 22)


•    25. oktoober Tallinn, Rock Café (Tartu mnt 80d)


•    30. oktoober Tartu, Rock’n’Roll Heaven (Tiigi 76a)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles