Uus käeprotees lubab ka puudutusi tajuda

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus käeprotees Smart Hand lubab kandjal ka puudutusi tajuda.
Uus käeprotees Smart Hand lubab kandjal ka puudutusi tajuda. Foto: LTH

Rootsi ja Itaalia teadlased on valmistanud intelligentse proteesi, mis annab seda kasutavale käe kaotanud inimesele tagasi puudutuste tundmise võimaluse.

Intelligentne protees kannab nime Smart Hand ehk tark käsi. Käsi sisaldab nelja mootorit ja neljakümmet sensorit. Sensorite kogutud teave edastatakse proteesi ja käe kokkupuutekohas olevatele närviotstele ning edasi ajju, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Lundi ja Scuola Superiore Sant'Anna ülikoolide projekti tulemusel valminud protees ei ole muidugi veel täiuslik ning seda ei saa võrrelda päris inimese käega. Käes on miljoneid närve ja nende kõigi ühendamine proteesiga on hetkel veel üle jõu käiv ülesanne. Esialgu on suureks saavutuseks, et kasutaja tunnetab proteesi ning saab seda mõtte jõul juhtida ning puudutustest ka tagasisidet.

Smart Handi valmistamine võttis aega kümme aastat ning teadlased usuvad, et kulub veel vähemalt sama palju aega, kuni saab valmis protees, mis inimesele tõesti kaotatud käe võimalused tagasi annab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles