Saarts: Reformierakonna toetuse tõus on ajutine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Peeter Langovits

Tallinna Ülikooli politoloogi Tõnis Saartsi arvates on Reformierakonna reitingu mõningase tõusu näol tegemist suhteliselt seletamatu ajutise võnkega.

Reformierakonna toetusprotsent oli mitu kuud järjest näidanud langustrendi, kuid jõudis aprillis samale tasemele kui aasta tagasi ehk 34 protsendini. Saarts ütles ETV saates «Aeg luubis», et Reformierakonna reitingu tõus on suhteliselt seletamatu arvestades viimase aja sündmusi, näiteks negatiivse eelarvega seonduvat.



Saartsi sõnul on põhiküsimus see, et kui toetus Reformierakonnale stabiliseerub, kas see toimub umbes 30 või 25 protsendi juures.



Saartsi arvates on suurim oht koalitsiooni püsimajäämisele mitte majandusraskused, vaid sisevastuolud. «See on mõnes mõttes ka aja küsimus, millal see reiting hakkab lõplikult langema ja siis on täiesti kindel, et üks neist koalitsioonipartneritest hüppab alt ära või toimub lihtsalt peaministri vahetus,» ütles ta



«Need kaks erakonda (Isamaa ja Res Publica Liit ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond) väga tähelepanelikult jälgivad seda mängu ja soov Reformierakonnale nii öelda koht kätte näidata on eriti IRLi puhul juba algusest peale olnud väga väga märgatav,» lausus Saarts.



Saartsi arvates on see, et Keskerakond kutsub telereklaamides riigis Reformierakonnalt võimu üle võtma, praeguses majandusolukorras pigem žest. «Olgem ausad - praegu ei taha mitte keegi valitsuse langemist. Keegi ei taha seda suppi süüa,» ütles ta. «Sellepärast, et olukord on piisavalt ennustamatu ja ma arvan, et Keskerakond ootab veel kuskil aasta või kaks.»


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles