Ajaloolane: pole võimalik tõestada, et okupatsiooni ei olnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Okupatsioonimuuseum Tallinnas.
Okupatsioonimuuseum Tallinnas. Foto: Liis Treimann

Ajaloolane Ago Pajur on seisukohal, et Soome ajakirjaniku Leena Hietaneni väide, nagu poleks Eestis ja teistes Balti riikides Nõukogude okupatsiooni olnudki, ei ole mingil moel tõestatav.

Tartu Ülikooli Eesti ajaloo õppetooli dotsent Ago Pajur ütles, et ta ei pea võimalikuks kommenteerida Soome ajakirjaniku Leena Hietaneni vastilmunud raamatut «Külm sõda Eestis», milles kirjutatakse okupatsioonist kui müüdist, üksnes Helsingin Sanomates ilmunud lühirefereeringu alusel.

Ta lisas, et võib-olla polegi kommentaarid vajalikud.

«Refereeringu järgi tundub tegemist olevat täieliku mõttetusega ning säärast asja ei saa ega peagi kommenteerima,» ütles Pajur.

«Aga vast sisaldab raamat siiski mingeid argumente? Mitte et oleks kuidagi võimalik tõestada, nagu poleks Eestis (Balti riikides) Nõukogude okupatsiooni olnudki – säärane väide ei ole nagunii mitte mingil moel tõestatav,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles