Šokk põrgu eeskojas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turistidele: punaste laternate ala Pattayas.
Turistidele: punaste laternate ala Pattayas. Foto: Postimees.ee

Riigikogu liikmel Evelyn Sepal jooksevad praegugi tülgastusest judinad üle selja, kui ta mõtleb end tagasi Taisse Pattaya kuurortlinna

Kõik sai alguse sellest, et Eesti Võitlusspordi Ühenduse president Sepp, kes viibis aprillis Tai pealinnas Bangkokis III ülemaailmsetel võitluskunstide mängudel, soovis minna koos reisikaaslastega end ametliku programmi vahel mere äärde tuulutama.


Pooleteisepäevane «puhkus» Pattaya kuurortlinnas tekitas aga tõelise šoki. Õhtul võttis seltskond takso ja soovis sõita mõnda diskoteeki. Üsna pea leiti end aga ööklubi asemel tänavalt, mis kubises «piip-piip ja tuut-tuut» klubidest.


Veelgi öövastavam vaatepilt avanes ligi kilomeetripikkusel Pattaya peatänaval. «Tüdrukud, poisid ja transvestiidid pakuvad end nagu turul ning püüavad turiste klubidesse tõmmata. Osa on agressiivsed ja narkojoobe tunnustega,» meenutab Sepp.


«Hinge võttis kinni, kui mõistsid, et nelja-viieaastased tüdrukudki pole seal pelgalt lillede müümiseks. Tõeline elav Viiralti «Põrgu» kogu oma naturaalsuses. Kui oled peatänavalt läbi jalutanud, tahad end puhtaks pesta.» Hiljem mõistis reisiseltskond, et taksojuht võttiski neid nagu kõiki teisi valgeid turiste, kes tulnud Taisse ilmselgelt ühe eesmärgiga.



Tänulikud mereväelased



Peatänava meeleheitlikust olelusvõitlusest pingul õhkkond sundis Seppa muidki asju teise pilguga vaatama. Näiteks hotelli tänutahvleid, milles ameerika merejalaväelased tänasid öömaja pakkujaid hea teeninduse eest.


«Vaevalt, et Tai kuurortlinnas sõjaväeõppuse korraldamise põhjuseks olid ilusad palmid või maitsev hommikusöök,» mainib Sepp. Iga kord, kui mööda kõndis kena välimusega naine, tabas Sepp end mõttelt, et kena naine pole Tais enam lihtsalt kena naine, vaid temasse suhtutakse kui teenindajasse.


Seksiäri taga näeb riigikogulane koloniaalvallutusi ning Euroopa kultuuri ja mentaalsuse allakäiku. «Miks arvame, et see, mida kodus taunime, on seal, kus naaber ei näe, lubatud?» imestab ta.


Kuid reisil oli ka helgemaid pooli. Paikuse politseikooli lõpetav taekwondist Eduard Svarval võitis Bangkoki võitluskunstide mängudel kuldmedali sparringus ja hõbeda kompleksharjutuses.


Kuldmedali toonud matši peab Sepp kogu võistluse kõige rohkem elevust pakkuvamaks, sest vastaseks oli korealane, kellele taekwondo on riigiks ja rahvaks olemise alustala.



Kosmoselinn Bangkok



Heameeleks on Sepal teinegi põhjus – kui Bangkokis tehtud lobitöö vilja kannab, toimuvad järgmised võitluskunsti mängud 2010. aastal Euroopa kultuuripealinna aastaks valmistuvas Tallinnas. See tähendab nädalapikkust kultuuri- ja võistlusprogrammi vähemalt Saku Suurhalli suuruses hoones, kus võtab mõõtu ligi 1000 sportlast 60 riigist. Sepa sõnul oleks tegu kordi suurema ettevõtmisega kui 1980. aasta olümpiaregatt. Lõplik otsus langetatakse suve hakul.



Veidike kiikas Sepp ka kosmoselinna meenutava Bangkoki vaatamisväärsusi ning kaubandust. Valikus, mida võib mõõta ilmselt miljonitega, on võimatu orienteeruda. Kuna see kogemus ei ole Sepale võõras, loobus ta ammu reisidelt igasuguse träni ostmisest, naastes tavaliselt plaatide, raamatute või kohaliku näputööga.



Sepp loodab, et läheb Taisse kunagi tagasi, sest loodus on seal ilus, inimesed sõbralikud, hinnad soodsad, tänavad kasitud ja kliima suurepärane. Unelmate puhkusekohaks sobib Sepa sõnul mõni Taimaa imeliste randadega saar. Sellistest põrgu eeskodadest nagu Pattaya soovitab ta aga kaugele hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles