Tarbijakaitse hoiatab tasulise mobiili-virvarri eest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helinat või taustapilti tellides liitub inimene meelelahutusklubiga, millega kaasneb kuutasu.
Helinat või taustapilti tellides liitub inimene meelelahutusklubiga, millega kaasneb kuutasu. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Mobiilikasutajad kurdavad tarbijakaitsele üha enam tasuliste mobiiliteenuste üle, sellega seoses soovitab amet helinate ja taustapiltide tellimisel olla tähelepanelik.

Mobiiliteenuste reklaamid, mis ahvatlevad kõige kuumemat hitti telefonihelinaks ja staari pilti taustapildiks panema, jätavad tihti varju tarbija jaoks olulise info.

Näiteks telereklaamides on teenuste tingimusi kajastav tekst tihti väike või ei anta piisavalt aega selle lugemiseks. Seetõttu ei tea paljud inimesed endiselt, et ühe helina või pildi tellimisega liituvad nad tegelikult meelelahutusklubiga ja sellega kaasneb ka perioodiline liikmemaks.  

Samuti tuleb ettevaatlik olla internetis levivate testidega, näiteks IQ-test ja surmatest, kus tuleb vastuse saamiseks sisestada telefoninumber.

«Kiirustades tehtud tellimusekinnitus võib anda ootamatu ja valusa hoobi rahakotile,» ütles tarbijakaitse peadirektor Andres Sooniste.

Ta lisas, et tellitud teenustest loobumine võib isegi nõuda rohkem aega, kui kuluks eelnevalt tingimustega tutvumiseks.

Kui inimene on siiski juba enese teadmata mõne mobiilset meelelahutust pakkuva tasulise klubiga liitunud, siis tuleb teenusepakkujale lõpetamise soovist teada anda. Enamasti piisab sellest, et saata teenusepakkuja numbrile sõnum «STOP», kui see ei õnnestu või  kinnitust ei tule, peaks teenusepakkujale helistama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles