Puiatu kooli juht saab õppetöö kehva korralduse eest noomituse

Agnes Korv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puiatu erikool.
Puiatu erikool. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile tunniajase etteteatamisega Puiatu erikooli kontrollimas käinud haridusminister Tõnis Lukas karistab direktorit esmajärjekorras valju noomitusega halvasti korraldatud õppetöö pärast. 

Haridus- ja teadusministeerium lõpetas Puiatu erikooli järelevalve, mille ajendiks oli õiguskantsler Indrek Tederi kriitika, et sellist asutust ei saa nimetada haridusasutuseks, vaid kurjategijate kasvulavaks.



Lukase sõnul valmib lõplik aruanne uue nädala alguseks. «Mina keskendusin õppekorraldusele ning tuvastasin, et see on halvasti tehtud,» rääkis Lukas. Korraldamatus seisneb ministri sõnul selles, et nooremad õpilased peavad liiga palju aega koolis veetma.



Pärast oma õppetöö lõppu ei tohi nad koolist lahkuda, vaid istuvad vanemate õpilaste tundides, kuni ka need on lõppenud. Selle põhjuseks toodi Lukase sõnul raskused õpilaste liikumise korraldamisel.



«Kuid ka erikooli õpilastel on vaja puhata ja lõdvestuda,» sõnas Lukas.



Õpilastevahelise vägivalla vähendamiseks on Lukase sõnul kavas saata vanemad, teistele ohtlikud õpilased Tapa erikooli. Haridusliku erivajadusega kasvandikud paigutatakse Lukase sõnul ümber kas kutsekoolidesse, kus ei nõuta põhiharidust, või koolkodudesse.



Vajatakse lisaraha



Alla 14-aastased poisid, kelle põhiprobleemiks on koolist puudumised, ei peaks Lukase sõnul edaspidi erikooli üldse sattuma, neile on sobivamad internaatkoolid.



Õpilaste ümberpaigutamine, võimalikud karistused ja muudatused kooli juhtkonnas tulevad Lukase sõnul kõne alla erikoolide õppeaasta lõpus pärast 2. juulit. Elutingimuste parandamine koolis nõuab aga Lukase sõnul riigilt lisaraha.



«Praegu on põhitähelepanu vanglate ehitamisel, ehkki iga terve mõistusega inimene saab aru, et nendesse koolidesse investeerimata jätmine toodab vanglakontingenti juurde,» ütles Lukas.



Otsused pärast analüüsi



«Ma ei hakka praegu kooli juhtkonda puhtaks pesema ega süüdistama, õpilaste kohtlemise osas teeme samuti otsused pärast järelevalve tulemuste analüüsimist,» lubas Lukas.



Puiatu erikooli direktori Toivo Luige sõnul ei saagi koolilt enamat oodata, kui see peab toimima keskaegsetes tingimustes. Suurimaks probleemiks peab ta eri vanuses ja taustaga poiste koondamist ühte asutusse.



Õiguskantsleri etteheidete põhjal tehtud järelevalvet ja võimalikke karistusi ei soovi Luik enne lõplikku analüüsi kommenteerida. «Tõe väljaselgitamine on meie kõigi huvides,» oli tema hinnang praegu kooli ümber toimuvale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles