Sotsidel ja keskparteil on esialgne Tallinna valitsemisprogramm paberil

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotside esimees Jüri Pihl ja Keskerakonna juht Edgar Savisaar asuvad homme taas läbi rääkima Tallinna võimuliidu moodustamiseks.
Sotside esimees Jüri Pihl ja Keskerakonna juht Edgar Savisaar asuvad homme taas läbi rääkima Tallinna võimuliidu moodustamiseks. Foto: Peeter Langovits

Tallinnas võimuliidu moodustamiseks läbirääkimisi pidavad sotsid ja keskerakondlased kavatsevad homsel kokkusaamisel arutama hakata esialgse valitsemisprogrammi üle, mis on kokku pandud reedese kohtumise tulemusel.

Keskerakonna poolt läbirääkimistel osalev linnavolikogu esimees Toomas Vitsut ütles, et reedese kohtumise põhjal on esialgne valitsemisprogramm tekstiks vormistatud ning homme hakatakse seda üksipulgi läbi vaatama ja analüüsima.

«Ületamatuid vastuolusid pole, kuid põhiprobleem on see, et tahame väga palju ära teha, kuid lähiaastatel on selleks vähe raha,» lisas ta. Vitsut ei tahtnud samas välja tuua näiteid, mis võib rahanappuse tõttu tegemata jääda.

Vitsut lausus, et praegu on kahel erakonnal vaja linnaeelarve suhtes langetada otsus - kas lähtuda järgmise aasta riigieelarve aluseks olevatest prognoosidest, mis jätaks linnaeelarve umbes samale tasemele tänavusega või olla ettevaatlikum ja teha konservatiivsem eelarve.

Ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) poolt läbirääkimistel osalev Peeter Kreitzberg kinnitas, et homme hakatakse kokku kirjutatud programmi läbi arutama. Tema sõnul on suurimad eriarvamused praegu maamaksu küsimuses ning linnaosade allesjätmise teemal.

Ka Kreitzberg rõhutas seda, et läbirääkijatel tuleb endale selgeks mõelda, milline positsioon võtta linnaeelarve osas, sest siis saab ka selgemaks, millised plaanid eelarvesse mahuvad.

Sotsid teatasid valimiskampaanias, et peavad õigeks poliitiliste nõunike vähendamist ja ametnike arvu optimeerimist ning Kreitzbergi sõnul on need küsimused ka läbirääkimistel üles tõstetud. «Konkursside korra tahame üle vaadata, et inimesed valitaks tööle ikkagi mingite objektiivsete konkursside teel ja oma kompetentsuse alusel, mitte parteilise kuuluvuse järgi,» lisas ta.

Samuti on sotsid linnameedia tasakaalustamiseks välja käinud idee, et linnameedia kontrollimiseks moodustatakse kolleegium, kus hakkavad olema ka opositsiooniparteide esindajad. Keskerakond pole ideed esialgu veel heaks kiitnud, kuid pole ka tagasi lükanud.

Poliitiliste ametikohtade jaotust pole parteid Vitsuti ja Kreitzbergi sõnul veel arutanud, kuid meedias on enim spekuleeritud selle üle, et volikogu esimehe ning üks abilinnapea ja üks linnaosavanema koht läheksid sotsidele.

Volikogu esimeheks saaks Jüri Pihl ning kõige tõenäolisemad kandidaadid teistele kohtadele oleksid Katrin Saks ja Andres Anvelt.

Kreitzberg ütles, et sotsidele oleks kõige sobivamad hariduse valdkonna, sotsiaalala või tööhõivega ehk ettevõtlusega tegeleva abilinnapea kohad. Hariduse abilinnapea on praegu Kaia Jäppinen, sotsiaalala abilinnapea Merike Martinson ning ettevõtluse valdkonna abilinnapea Jaanus Mutli.

Keskerakonnal on Tallinna 79-liikmelises volikogus 44 kohta ning sotsidel 8 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles