Võitja Bilan võtab sihikule USA ja Hispaania

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Mu pärisnimi on Viktor – võitja! Ja mina uskusin oma võitu,» ütles Venemaale esmakordselt eurovõidu toonud Dima Bilan ning tänas nii oma loo produtsente kui ka ungarlasest viiuldajat Edwin Martonit (pildil vasakul).
«Mu pärisnimi on Viktor – võitja! Ja mina uskusin oma võitu,» ütles Venemaale esmakordselt eurovõidu toonud Dima Bilan ning tänas nii oma loo produtsente kui ka ungarlasest viiuldajat Edwin Martonit (pildil vasakul). Foto: Liis Treimann

«Uskumatu! Aitäh! Super,» pildus 26-aastane Venemaa hittlaulja Dima Bilan hilisel tunnil pärast lauluvõistlust pressikeskusesse saabudes tänusuudlusi vasakule ja paremale, ehkki ajakirjanike ja fännide tervitushüüd võitjale oli varasemate aastatega võrreldes tunduvalt lahjem.

Viimaks ometi sai Venemaa Eurovisiooni lauluvõistluselt selle, mida aastaid olid tulutult püüdnud Alla Pugatšova, Filipp Kirkorov, Tatu libalesbid, õbluke Alsu või teised – võistluse esikoha ja õiguse 54. lauluvõistlus aasta pärast Moskvas korraldada. Säärasest rahvusuhkusest pakatasid pühapäevasel päeval ka enamik Vene uudisteportaale – varasem nördimus ja aasimine oli asendunud kestvate kiiduavaldustega.



Moskvas tuleb vägev pidu



Võit tuli hoolimata sellest, et finaalsaate ajal Belgradi Arenal viibides võis venelastele punktijagamise hetkil kuulda ka vilekoore ja «Buu!» hüüdeid: saalis istunud eksjugoslaavlastest enamikule asjade selline käik ei meeldinud.



Ent pärast võistlust rusikatega vehkida ei maksa. «See oli üks raskemaid päevi minu elus. Tahan südamest tänada seda seltskonda, kes mind nii kaugele aitas,» jätkus rõõmu- või pingelanguse pisarais Bilanil tänusõnu nii iluuisutaja Jevgeni Pljuštšenkole, ungarlasest viiuldajale Edvin Martonile – mees, kes tõi lavale vanima võistlusest osavõtja, Stradivariuse viiuli – kui ka oma produtsentidele, Belgradi mitte sõitnud ameeriklastele Jim Beansile ja Timbalandile. Ning muidugi jagus kiidusõnu tal endalegi: «Mu pärisnimi on ju Viktor – võitja! Ja mina uskusin oma võitu!»


Ameerika ongi järgmine maa, mida võidukas Bilan lähiajal vallutama asub. Samal ajal ingliskeelse albumiga annab nooruk peagi välja ka hispaaniakeelse albumi, et üritada röövida ka lõunamaiste fännide südameid. Oma keeleoskuse tõestuseks laulis mees Hispaania ajakirjanike rõõmuhüüete saatel võiduloo «Believe» hispaaniakeelse variandi – tühja sest, et sõnad lõpuks unusid ning viiuldaja live-esitusel Bilani helistikku hoobilt ei tabanud. Hiline aeg.



Laulumees möönis, et ehkki president Dmitri Medvedev isiklikult oli talle saate järel helistanud ning kinnitanud, et Moskvas tuleb vägev pidu, läheb võidu tähenduse mõistmiseks veel aega. «[Mullune võitja] Marija tunnistas mulle bussis pressikeskusesse sõites, et tal läks selle vastutuse mõistmiseks aega kolm päeva. Ega minulgi teisiti ole.» Võrdlusi Šerifoviči šedöövriga tõid sel õhtul paljud: mõlemad, nii «Molitva» kui ka «Believe» on ju usust ja palvetest kantud.



Kaameravihus sädeles ka IMG Modelsi heaks Pariisis leiba teeniv Bilani pruut, blond Jelena Kuletskaja. Intervjuus Postimehele säras piiga nagu küps ladvaõun. «Arvan, et järgnen Dimale kõikjale, kuhu ta ka ei läheks! Küll ta veel ka maailma valitsema hakkab,» juubeldas Kuletskaja, kes säras Bilani kõrval ka kahe aasta eest Ateenas toimunud lauluvõistlusel.


«Tänavune võit tõestas, et Dima on liider – kui ta midagi pähe võtab, siis selle ta ka saavutab!


Ateenas läks nagu läks, aga ta tuli tagasi, ta riskis ja astus samasse jõkke kaks korda ega mõelnud, mida inimesed temast arvavad – mis ei tapa, teeb tugevaks!» Neiu tõdes, et mõlema töö tõttu saavad nad kokku üsna harva, aga Bilan uskuvat nende suhtesse. Küsimusele, kas lähiajal on ka kihluspidu oodata, vastas ta silmi pööritades: «Kes teab, kes teab...!»


Promotuur Euroopa riikides



Bilanile pikka puhkust ei anta. Teist aastat järjest tuleb võitjaseltskonnal juba alanud nädalal lennukile hüpata, et kaheksas Euroopa riigis kerge promotuur teha. Teisipäeval ootab Vene delegatsiooni Helsingi, seejärel Stockholm, Oslo, Dublin, London, Brüssel, Pariis ja San Marino. Eestisse Bilanil sedapuhku asja pole.



Ent eurokarussell, suurem kui kunagi varem, veereb endiselt edasi. Moskvas peetakse enam kui 40 võistlejaga – täpne osavõtjate hulk selgub alati mõne aja möödudes – laululahing 12., 14. ja 16. mail 2009. aastal. Eurovisiooni lauluvõistluse tänavuse korralduse aadressil on EBU peaprodutsendil Svante Stockseliusel seni vaid kiidusõnu kostunud. Eks lähiaeg näita, kas nn ida ja lääne vastandamisest tehakse suur number ning võistlust võib oodata ees järjekordne ilukuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles