Riik ei suuda «Magnuse» näitamist takistada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaader filmist

Kuigi Kadri Kõusaare filmi «Magnus» ei tohi praegu keegi avalikult näidata, ei saa riik ka midagi ette võtta ega kedagi karistada, kui kinod tsiviilkohtu määruse peale lihtsalt vilistavad.

«See pole kahtlemata normaalne,» märkis justiitsministeeriumi asekantsler Urmas Volens olukorra kohta, kus filmi näitamine on küll jõus oleva kohtumäärusega keelatud, kuid kinosaalid teevad siiski, mis pähe tuleb.



Paraku ei saa riik ilma osapoolte kaebuseta sekkuda tsiviilvaidlusse isegi siis, kui kohtulahendit rikutakse, nentis asekantsler. Küll aga saab enda kaitseks välja astuda naine, kelle õigusi «Magnust» näidanud Eesti Kinoliit ja möödunud nädalavahetusel filmi linastanud Tartu Athena kultuurikeskus rikkusid.



Hagid valmimas



«Magnuse» ühe peaosalise väidetava prototüübi esindaja vandeadvokaat Kersti Kägi sõnul ootabki keeldu eiranud kinoliitu ja Athena kultuurikeskust nüüd ees kohtutee. «Meil ei jää praegu muud üle, kui hakkame esitama kahjunõudeid,» nentis ta. Hagid on vandeadvokaadi sõnul juba valmimas ja esitatakse kohtule lähiajal.



Kuidas on aga võimalik, et keelatud filmi näitamist ei takistanud keegi, kavatseb Kägi küsida õiguskantslerilt. Lahtiseks jääb siin küsimus, kas oma tööd pole mitte tegemata jätnud kohtutäitur, kes pidi hoolitsema selle eest, et juba aasta aega kehtinud kohtumäärust ka tegelikult täidetakse, leidis ta.



Kohtumäärus kehtib



Esialgu justiitsministeerium täituri peale näpuga näidata ei soovi, kuigi Volens möönis, et täituri kohustus on minna ja vajadusel takistada filmi näitamist. «Selleks on tal võimalik kasutada politsei abi ja näiteks piletimüük peatada,» nentis ta.



Et ministeerium välja uuriks, kas täitur jättis «Magnuse» puhul oma töö tegemata, peab kahju kannatanud isik ametliku kaebuse tegema. Postimehel kohtutäituriga eile rääkida ei õnnestunud, sest tema mobiiltelefon oli postkastis.



Kuigi «Magnuse» näitamise seitsmeks aastaks keelanud Harju maakohtu otsus pole veel jõustunud, keelab filmi avaldamise ja levitamise mullu kevadel esialgse õiguskaitse tagamiseks tehtud kohtumäärus, mis kehtib kuni jõustunud kohtuotsuseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles